Durván zuhan a rubel árfolyama

2016.01.20. 11:17

Szerdán már a nyitáskor újra bezuhant a rubel árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest is, írja az MTI. Moszkvai idő szerint délben egy rubel már 79,9 ért, egy euró pedig 87,5-öt. Ilyen olcsó tavalyelőtt decemberben volt utoljára a rubel. 

Jelentősen csökkenti az orosz költségvetés bevételét az alacsony olajár, és a nyugati szankcióink is erősen betesznek az országnak. Anton Szilujanov pénzügyminiszter szerint a jelenlegi olajárakon számolva a költségvetés bevétele 3 ezer milliárd rubellel (11,15 ezer milliárd forinttal) marad el a tervezettől.

A folyó orosz költségvetés abból indul ki, hogy az orosz exportolaj, az Urals átlagára 50 dollár lesz. Ezzel szemben kedden záráskor ez fajta olaj már csak hordónként 26,94 dollárt ért, a január 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára csak 33,46 dollár volt.

Az orosz költségvetés bevételének több mint fele az energiahordozók eladásából származik. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy szükség esetén az idei költségvetési hiányt részben az orosz nemzeti vagyonalap (National Wealth Fund, NWF) forrásaiból fedezik. Növekedés helyett várhatóan idén is csökkenni fog az orosz gazdaság GDP-ben mérhető teljesítménye.