6500 építőipari cég szűnt meg tavaly

2016.01.21. 16:36

Sosem szűnt meg annyi építőipari cég egy év alatt,mint tavaly – ez látszik az Opten céginformációs szolgáltató adataiból, amiről az MTI írt.

Összesen 6509 építőipari vállalkozás szűnt meg Magyarországon 2015-ben, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az Opten adatai szerint abban is negatív rekord volt tavaly, hogy hány építőipari céget alapítottak tavaly: csupán 2674-et.Petrics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint a szigorú ágazati szabályozások hatására valamennyire javult az adófegyelem, és visszaszorult az a gyakorlat, hogy a tulajdonosok az egyik céget döntik be a másik után, mindenütt adóssághegyeket és lánctartozást hagyva maguk után. Míg 2012-ben a működő cégek 5,6 százalékával szemben indult felszámolási eljárás adósságok miatt, addig 2015-ben 2,4 százalékra csökkent ez az arány.

Petrich szerint szinte biztosra vehető, hogy az ágazat teljesítménye hamarosan növekedésnek indul, hála a csok miatt megnövekedő keresletnek és a most induló új európai uniós támogatási ciklusnak. A csok miatt hirtelen megugró keresletet viszont az építőipar nem fogja tudni kiszolgálni emiatt rövid távon komoly anomáliákra és szakemberhiány kialakulására is lehet majd biztosan számítani a szektorban. Ilyen bizonytalan helyzetben az ingatlanpiaci beruházás magas kockázattal jár, ezért várhatóan a beruházók egy része is kivár még.

Az Opten igazgatója úgy látja,

nem az idei, hanem a jövő év lesz látványos az építőipari vállalkozások számára, és a vállalkozói kedv élénkülése is akkor várható a szektorban.

Az építőipar sikere nem az új cégalapítások ugrásszerű emelkedésében, hanem inkább a foglalkoztatottak számának növekedésében lesz tetten érhető - hangsúlyozta Petrics Richárd a cég közleményében.