Elavult házak épülhetnek a csokkal

2016.01.21. 17:50 Módosítva: 2016.01.21. 22:24

Nem kell odafigyelnie a nagyobb energiahatékonyságra annak, aki csok-támogatással épít új házat, tudta meg a Napi.hu. A költségvetési támogatásból megvalósuló épületek energiahatékonyságát szabályozó rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra, így semmi sem szab határt az állami milliókból felépülő, alacsony hatékonyságú épületek dömpingjének.

Akármennyire elavult házat ettől még nem építhetünk, mert a ma hatályos szabályoknak azért meg kell felelni, de ez jelentős visszalépés ahhoz képest, mint ha a csokos házakra is vonatkoznának a többi támogatott épületre érvényes szigorúbb szabályok. 

A költségvetési támogatással megvalósuló épületek energiahatékonyságát a 7/2006-os miniszteri rendelet szabályozza, és magasabb elvárásokat támaszt az ilyen épületekkel szemben: a 2018-tól érvényes követelményeknek kell megfelelniük, vagyis 40 százalékkal energiatakarékosabb falakkal, födémmel, és a nyílászárókkal kell ellátni őket.

Épp ezért a Magyar Energiahatékonysági Intézet a közelmúltban fel is hívta a figyelmet, mekkora lehetőség a csokos házépítés a magyar épületállomány feljavítására ebből a szempontból. Azóta azonban kiderült, hogy erről szó sincs, ugyanis a rendelet a nemzetgazdasági tárca értelmezése szerint nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra.

Ez azért baj a Mehi szerint, mert az  energiatakarékos ház felépítése drágább, csak hosszútávon hozza vissza az árát, ami sokakat arra sarkallhat, hogy olcsóbb, gagyibb, energetikai szempontból elavult házat építsenek. Magyarország eleve nem jár az élen energetikai programok terén: az utolsók között vezettünk be energiahatékonysági szigorításokat, nemrég pedig kiderült, hogy a kormány a lakossági támogatásokra fordítható összegeket is inkább a közintézményekre fordítja

Kárpáti József energetikai szakértő, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének tagja szerint megmagyarázhatatlan és vállalhatatlan a rendelet ilyen értelmezése. Egészen biztosan gagyidömpinghez vezet, és kárba vesznek az elmúlt 10 év energiahatékonyságra nevelésbe fektetett energiái, mondta a lapnak.