Az akadémikusoknak most lett elegük Matolcsyékból

2016.01.22. 15:41

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi része most jutott el oda, hogy nyilvánosan felszólaljanak az MNB és alapítványai tevékenysége ellen. Egészen pontosan a felsőoktatásba, a kutatásba és a publikálásba belemászó Matolcsyék egy ideje már tartó ténykedése verte ki a biztosítékot.  

Az állásfoglalás tavalyi dátumú, de jókora késleltetéssel hozta ma nyilvánosságra az MTA. 

Ebben nemcsak azt mondják ki, hogy az MNB pénze közpénz, hiába akarta eleinte Matolcsy ezt elferdíteni. Ennek folytán az MNB közpénz felhasználása ellenőrizetlen, rejtve és átláthatatlanul próbálnak az MNB-sek és az alapítványaik belenyúlni a hazai közgazdasági oktatásba.  

Sok bajuk van onnantól, hogy Matolcsy képzései a minimális akadémiai minőségi mércéknek sem kívánnak megfelelni, odáig, hogy deklaráltan egy saját nézetrendszert akarnak uralkodóvá tenni. Az anyagi függőség miatt pedig az egyetemek saját minőségbiztosításai előírásait is simán megkerülhetik az új MNB-s képzések.

Kilenc pontba szedték össze a közgazdasági oktatásból a jegybanki pénzek miatt egyre nagyobb szeletet kihasító Matolcsyék okozta problémákat. Ezek egy része a tudományos akadémiát kell, hogy zavarja, más részük az kormányt, a maradéknak pedig elvileg a felsőoktatás minőségbiztosításaként is működő Magyar Akkreditációs Bizottságot kéne tiltakozásra késztetnie. 

Itt az egész felhívás, lényegében az MTA vezetését kérik, hogy lépjen fel az MNB átlátható és ellenőrizhető működéséért. 

Fut még a műkincses tervük is

Az MNB másik, monetáris politikához még kevésbé kapcsolódó programjánál vette észre az Átlátszó, hogy az MNB újabb 900 millióért vett magának szép képeket közpénzből. Ebből csak Abraham van Beijeren – „Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel" című képe került nagyjából 120 millió forintba.

Frissítés: Az MNB közleményben reagált, visszautasítottak mindent, de nem próbálták cáfolni semelyik felmerült problémát. Ehelyett egyes tagokat a személyükben próbáltak meg támadni, illetve perrel fenyegették meg az egész bizottságot a "hamis állítások miatt" . Egyben a jegybanki függetlenség korlátozását látják a tudományos akadémia bizottságának lépése mögött.

Itt olvashatják a teljes közleményt.