1,42 milliárd dollárt fizet a JP Morgan a Lehman Brothers-ügyben

2016.01.26. 14:17

A JP Morgan Chase amerikai nagybank peren kívüli egyezség keretében 1,42 milliárd dollárt fizet ki azért, hogy rendezni tudja azoknak a követeléseknek a nagy részét, amelyekkel a Lehman Brothers befektetési bank 2008-as összeomlásában játszott szerepe miatt ellene indított eljárásban szembesült, írta az MTI.

A nyakig eladósodott Lehman Brothers, amely a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank és egyben a világ vezető brókercége volt az idő tájt, 2008. szeptember 15-én menekült csődvédelembe, elindítva ezáltal a világ egyik legsúlyosabb pénzügyi, illetve gazdasági válságát.

A Lehman Brothers pórul járt hitelezői 2010 májusában perelték be a JP Morgan Chase-t, amelyet azzal vádoltak, hogy négy nappal az összeomlás előtt jogellenesen vont ki 8,6 milliárd dollárt a Lehman Brothersből. Viszontkeresetében a JP Morgan Chase azt állította, hogy 100 milliárd dolláros hitellel segítette ki a Lehman Brotherst, amelynek így sikerült elkerülnie eszközeinek sürgős eladását a csődvédelmi kérelem beadását követő napokban.

A peren kívüli megállapodással - amelyet még jóvá kell hagynia Shelley Chapman manhattani szövetségi csődbírónak - pont került mindkét követelésre, csakúgy mint a hitelezők azon kifogására, hogy a JP Morgan Chase a csőd után több ezer derivatív ügyletet zárt le. A felek ezzel nem zárták le az összes vitás ügyüket, de nézeteltéréseik jelentős részét sikerült rendezniük.