Fizethet az Uber a párizsi taxisoknak

2016.01.27. 14:45

Az Ubernek 1,2 millió eurót kell fizetnie a francia taxiszövetségnek - így döntött a párizsi bíróság szerdán. A taxisok azért perelték be az Ubert, mert az Uber sofőrök taxisként viselkedtek, miközben a jogszabályok szerint nem voltak taxisok. A francia törvények szerint például föl lehet bérelni sofőröket, viszont ők nem várakozhatnak az utcán két fuvar között, hanem vissza kell menniük a garázsukba, mielőtt új ügyfelet fogadnak. Ezt persze az uberesek nem tették meg, a taxisok szerint azért nem, mert nem mondta el a sofőreinek, hogy nem viselkedhetnek úgy, mint a taxik. 

Az Uber persze mindent tagad, a cég francia képviselői állítják, hogy ők rendszeresen elmondják a sofőreiknek, hogy mik az érvényben lévő szabályok, és hogy minden fuvar után haza kellene menniük. 

Szerdán már második napja tüntetnek a párizsi taxisok az Uber ellen a cég betiltását vagy valamilyen kompenzációt követelve azért, mert az elmúlt évben 20-30 százalékkal csökkent a taxisok forgalma. Valójában az Uber taxikkal versengő, olcsóbb szolgáltatása már egy éve be van tiltva a francia fővárosban, a taxisok viszont nem érzik, hogy megszűnt volna a konkurencia.