Hétfőig még kérheti, hogy a NAV írja meg az adóbevallását

2016.01.28. 10:27

Az adózóknak február 1. hétfőig van lehetőségük a bevallási nyilatkozat kitöltésére, írja az MTI. Aki időben eljuttatja ezt a nyomtatványt a NAV-nak, annak az hivatal elkészíti az adóbevallását. A nyilatkozatokat fel lehet adni postán, be lehet vinni a NAV-ügyfélszolgálatra, ügyfélkapun keresztül el lehet küldeni, illetve a munkáltatónál is van lehetőség leadni. 

Az adózónak a papíron egy x-et kell elhelyezni a megfelelő helyre, ha azt szeretné kérni, hogy helyette a NAV készítse el a személyijövedelemadó-bevallását. Az a magánszemély választhatja ezt a lehetőséget, aki 2015-ben csak munkáltatótól szerzett jövedelmet, kedvezményt nem érvényesített - például családi kedvezményt, súlyos fogyatékkal élők kedvezményét - és nem rendelkezik az adójáról. Az 1 százalékos rendelkezést nem veszik figyelembe.

Egy másik lehetőség az adónk nem szokványos bevallására az egyszerűsített adóbevallás. Annak a magánszemélynek, aki ezzel szeretne élni, február 15-ig kell egy nyilatkozatot elküldenie a NAV-hoz, ami alapján az adóhivatal bevallási ajánlatot készít. Ezt az ajánlatot aztán az adózónak le kell ellenőriznie és ha mindent rendben talált, akkor már nincs több tennivalója. Ha probléma merül fel, akkor javítania kell az adatokat, majd a módosított változatot kell visszaküldenie a NAV-hoz.