Vasárnap lejárnak a megyei autópálya-matricák

2016.01.28. 14:31

Január 31. vasárnap éjfélig érvényesek a tavalyi megyei autópálya matricák és az országos éves jogosultságok, írja az MTI. 

Az új e-matricát legegyszerűbben az interneten keresztül lehet beszerezni az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon vagy okostelefonos alkalmazással, illetve SMS-ben. A megszokott értékesítési pontokon, így a benzinkutakon és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban is. Az e-matricát minden esetben előre, a pályára való felhajtás előtt kell megváltani. Vásárláskor, még kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a díjkategória, rendszám, felségjelzés és érvényességi idő helyességét.

Érdemi változások nincsenek a rendszerben 2016-tól: az árak nem emelkedtek, nincsenek újabb díjkategóriák, a díjköteles úthálózat pedig csak az M43 és M85 tavaly átadott szakaszaival bővült. Újdonság viszont, hogy a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményüket ezentúl egy kormányablakon keresztüli előzetes bejelentést követően, már a vásárláskor érvényesíthetik a D2 kategóriába tartozó gépjárműveikre.

Idén 4 hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis a tavalyi egész éves megyei értékesítés egyharmadát. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a bliccelők aránya éves átlagban 2-3 százalék körül mozog, ami nemzetközi szinten is kedvezőnek számít a NÚSZ szerint. Tavaly több százezer új felhasználó jelent meg, ők azok az autósok, akik korábban alsóbbrendű utakon közlekedtek.