Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Vasárnap lejárnak a megyei autópálya-matricák

2016.01.28. 14:31

Január 31. vasárnap éjfélig érvényesek a tavalyi megyei autópálya matricák és az országos éves jogosultságok, írja az MTI. 

Az új e-matricát legegyszerűbben az interneten keresztül lehet beszerezni az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon vagy okostelefonos alkalmazással, illetve SMS-ben. A megszokott értékesítési pontokon, így a benzinkutakon és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató országszerte 18 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban is. Az e-matricát minden esetben előre, a pályára való felhajtás előtt kell megváltani. Vásárláskor, még kifizetés előtt érdemes ellenőrizni a díjkategória, rendszám, felségjelzés és érvényességi idő helyességét.

Érdemi változások nincsenek a rendszerben 2016-tól: az árak nem emelkedtek, nincsenek újabb díjkategóriák, a díjköteles úthálózat pedig csak az M43 és M85 tavaly átadott szakaszaival bővült. Újdonság viszont, hogy a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményüket ezentúl egy kormányablakon keresztüli előzetes bejelentést követően, már a vásárláskor érvényesíthetik a D2 kategóriába tartozó gépjárműveikre.

Idén 4 hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis a tavalyi egész éves megyei értékesítés egyharmadát. Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a bliccelők aránya éves átlagban 2-3 százalék körül mozog, ami nemzetközi szinten is kedvezőnek számít a NÚSZ szerint. Tavaly több százezer új felhasználó jelent meg, ők azok az autósok, akik korábban alsóbbrendű utakon közlekedtek. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.