Izsó
14 °C
29 °C

Egymás elől halásszák el az embereket az autógyárak

2016.01.29. 09:12

Nemcsak jó mérnököket és szakembereket, de kétkezi munkásokat is alig találnak a magyarországi járműipari cégek - ezt mondta a Világgazdaságnak Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárának igazgatója. Éppen ezért a szektorban hatalmas a fejvadászat, a cégek egymástól próbálják elcsábítani a szakembereket, akik még nem mentek el nyugatra.

Keszte szerint a magyar járműipar csak akkor tudja tovább húzni a magyar GDP-t úgy, ahogy eddig tette, ha új projekteket hoznak a cégek az országba, a munkaerőhiány miatt viszont veszélybe kerülhetnek ezek a projektek. A magyar cégek viszont, még úgy is, hogy folyamatosan emelik a béreket, rövid távon nem fognak tudni annyit fizetni, mint amennyit nyugaton kapnak az elvándorolt szakemberek, úgyhogy a versenyképességet csak úgy lehet megtartani, ha a társadalom szélesebb rétegeit sikerül bevonni a munkaerőpiacra.

A gyárigazgató szerint a jelenlegi helyzetben Magyarország legnagyobb konkurenciája Románia, ahol a szakképzés színvonala nagyjából olyan, mint itt, a munkaerő kínálata is elég jó, a dolgozók nagy része beszél idegen nyelveket, viszont a munkaerő költségei alacsonyabbak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!