Egymás elől halásszák el az embereket az autógyárak

2016.01.29. 09:12

Nemcsak jó mérnököket és szakembereket, de kétkezi munkásokat is alig találnak a magyarországi járműipari cégek - ezt mondta a Világgazdaságnak Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárának igazgatója. Éppen ezért a szektorban hatalmas a fejvadászat, a cégek egymástól próbálják elcsábítani a szakembereket, akik még nem mentek el nyugatra.

Keszte szerint a magyar járműipar csak akkor tudja tovább húzni a magyar GDP-t úgy, ahogy eddig tette, ha új projekteket hoznak a cégek az országba, a munkaerőhiány miatt viszont veszélybe kerülhetnek ezek a projektek. A magyar cégek viszont, még úgy is, hogy folyamatosan emelik a béreket, rövid távon nem fognak tudni annyit fizetni, mint amennyit nyugaton kapnak az elvándorolt szakemberek, úgyhogy a versenyképességet csak úgy lehet megtartani, ha a társadalom szélesebb rétegeit sikerül bevonni a munkaerőpiacra.

A gyárigazgató szerint a jelenlegi helyzetben Magyarország legnagyobb konkurenciája Románia, ahol a szakképzés színvonala nagyjából olyan, mint itt, a munkaerő kínálata is elég jó, a dolgozók nagy része beszél idegen nyelveket, viszont a munkaerő költségei alacsonyabbak.