Gigabírságot kapott a MasterCard

2016.02.01. 11:24 Módosítva: 2016.02.01. 11:32

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a MasterCard (MC) visszaélt gazdasági erőfölényével. A problémás időszak 2011 februárjától 2013 végéig tartott. Ebben az időszakban az MC olyan bankközi jutalékot állapított meg, amivel versenyelőnyét kihasználva a Visa kiszorítására törekedett. 

A bankkártyapiac elég speciális, ahol a bankközi jutalékot a kártyatársaságok határozzák meg. A jutalékot a kártyakibocsátó bankok zsebelik be, a díjakat a bankkártya-elfogadást biztosító elfogadó bankok fizetik. A kibocsátóknak tehát a magasabb jutalék jobb, így azt a kártyatársaságot választják, amelyik magasabb szinten képes meghatározni bankközi jutalékát.

A GVH szerint a MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt a vizsgált időszakban, és e pozícióját erősítette, hogy behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a VISA-val szemben, utóbbi cég bankközi jutalékát ugyanis egy korábbi vizsgálat eredményeként az Eu Bizottsága korlátozta. Emiatt a felső korlát miatt pedig hátrányba került a magyarországi bankközi jutalék meghatározásában.

A MasterCard a fenti korlátozás tudatában olyan szinten határozta meg bankközi jutalékának szintjét, ami miatt még tovább csökkent a piaci erőfölénye miatt már amúgy is gyenge verseny.

A bírság kiszabásakor a GVH enyhítő körülményként vette figyelembe a MasterCard jogsértő magatartásának újszerűségét, a bírság így lett 88 000 000 forint.