Miklós
-7 °C
2 °C

Gigabírságot kapott a MasterCard

2016.02.01. 11:24 Módosítva: 2016-02-01 11:32:49

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a MasterCard (MC) visszaélt gazdasági erőfölényével. A problémás időszak 2011 februárjától 2013 végéig tartott. Ebben az időszakban az MC olyan bankközi jutalékot állapított meg, amivel versenyelőnyét kihasználva a Visa kiszorítására törekedett. 

A bankkártyapiac elég speciális, ahol a bankközi jutalékot a kártyatársaságok határozzák meg. A jutalékot a kártyakibocsátó bankok zsebelik be, a díjakat a bankkártya-elfogadást biztosító elfogadó bankok fizetik. A kibocsátóknak tehát a magasabb jutalék jobb, így azt a kártyatársaságot választják, amelyik magasabb szinten képes meghatározni bankközi jutalékát.

A GVH szerint a MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt a vizsgált időszakban, és e pozícióját erősítette, hogy behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a VISA-val szemben, utóbbi cég bankközi jutalékát ugyanis egy korábbi vizsgálat eredményeként az Eu Bizottsága korlátozta. Emiatt a felső korlát miatt pedig hátrányba került a magyarországi bankközi jutalék meghatározásában.

A MasterCard a fenti korlátozás tudatában olyan szinten határozta meg bankközi jutalékának szintjét, ami miatt még tovább csökkent a piaci erőfölénye miatt már amúgy is gyenge verseny.

A bírság kiszabásakor a GVH enyhítő körülményként vette figyelembe a MasterCard jogsértő magatartásának újszerűségét, a bírság így lett 88 000 000 forint.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.