Térképes alkalmazás segít megbízható autószerelőt találni

2016.02.01. 16:48 Módosítva: 2016.02.01. 16:51

Elindult a Nemzeti Közlekedési Hatóság térképes járműfenntartó-lekérdező alkalmazása, amellyel bárki könnyen megtalálhatja a hivatalos engedéllyel rendelkező autószerelőket, és elkerülheti a kontárokat.

Magyarországon jelenleg körülbelül 13 ezer bejelentett járműjavító működik, a nem legálisan tevékenykedők számát viszont nehéz megbecsülni. A szervizek tevékenységét be kell jelenteni a közlekedési hatóságnál, engedélyt csak akkor kapnak, ha megfelelnek minden vonatkozó előírásnak. Az új alkalmazással a hitelesített szerelők közt kereshetünk. 

Az NKH szerint nagyon fontos, hogy megbízható szervizbe hordjuk autónkat, mivel egy hiányos szerviztevékenységen vagy hamis alkatrész-beszerelésen akár életek is múlhatnak. Ráadásul ha valaki illegálisan szerelőműhelybe jár, az garanciát sem kap az elvégzett munkára. 

Az alkalmazás a kocsitulajdonosok mellett jól jöhet jelenthet a maguknak a járműfenntartóknak is, ugyanis bárki rá tud keresni a hatóság nyilvántartásában szereplő vállalkozásokra. Az adatbázis frissítése folyamatos lesz, a szerelők nevére, fő tevékenységi körére, címére is kereshetünk, ezen felül a cég- vagy adatváltozás-bejelentés, illetve a megszűnés tényének feltüntetése is lehetséges rajta keresztül. A vállalkozások a változásokat a hatóság honlapján, a „Regisztrált járműfenntartó szervezet tevékenységében bekövetkezett változások bejelentése" űrlapon jelezhetik.