Natália
-3 °C
7 °C

Egy állami cégnek fizetünk majd a szemétszedésért

2016.02.02. 11:20

Áprilistól egy állami hulladékgazdálkodási konszern, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. koordinálja majd a szemétszállítást az egész országban – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. 

A konszern feladata alapvetően az lesz, hogy egységesíti a számlázást a szemétszállításnál, együttműködve a lakosokkal, önkormányzatokkal és a szemétszállítást intéző helyi közszolgáltatókkal. Ez gyakorlatilag azt jelenti majd, hogy 

  • az önkormányzat szerződik egy szemétszállítóval (ahogy most is);
  • az állami zrt. kiküldi a számlát a lakosoknak;
  • a lakosok kifizetik a szemétszállítási díjat a zrt.-nek;
  • a zrt. pedig kifizeti ezt a szemétszállítóknak. 

Az állami konszern államosítani helyi szolgáltatókat nem fog, a központosítással csak egységes szakmai segítséget akar nyújtani, és azt elérni, hogy az ország minden pontján egységes és jó minőségű legyen a szemétszállítás. Az is cél, hogy az egész országban arra tereljék a hulladékgazdálkodókat, hogy minél több szemetet hasznosítsanak újra, és kevesebbet tegyenek szemétlerakóba.

Szabó Zsolt szerint az egységesítésre azért van szükség, mert most több mint 170 szolgáltató viszi el a szemetet az országban, ebből 140-nek van rendesen engedélye erre, így a szolgáltatás minősége nagyon eltérő. A szolgáltatók egyharmada ráadásul veszteségesen is működik, a követeléskezelést viszont nem tudja megoldani, ebben is segít majd az állami zrt. A 140 cégből valószínűleg kevesebb lesz majd az átalakítás után, az államtitkár szerint lesznek olyan szolgáltatók, amik összeolvadnak majd. Ahol pedig valamiért kiesik a szolgáltató, ott maga a zrt. fogja elvinni a szemetet. 

Ezenkívül a rendszer egységesítését az egyre szigorodó uniós normák teljesítése indokolja, ehhez 2017 decemberéig az egész hulladékgazdálkodási rendszert át fogják alakítani.

Ez a cég fogja majd a hulladékgazdálkodási fejlesztéseket is kezelni, vagyis itt tervezik majd meg, hogy hol legyen égető, lerakó és feldolgozó az országban. A zrt. 500 millió forint jegyzett tőkével, 4,3 milliárd forintos tőketartalékkal jön létre.

A változásokból a lakosok elvileg nem éreznek majd semmit azon kívül, hogy az új állami cégtől kapják majd a számlát. Az államtitkár azt ígéri, hogy ettől nem lesz drágább a szolgáltatás, sőt, hosszabb távon még olcsóbb is lehet, ha majd beindulnak az új égetők és válogatók. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!