Pert vesztettek Matolcsyék, ki kell adni az MNB-alapítvány titkait

2016.02.03. 12:40

Hamarosan megtudhatjuk, hogyan sáfárkodtak a rájuk bízott milliárdokkal az MNB alapítványai, a jegybank ugyanis másodfokon is pert vesztett a szocialisták ellen, az egyik alapítványnak záros határidőn belül kell adnia a rejtegetett adatokat. Nem sokára pedig a többi alapítvány esetében is jogerős döntés születhet.

A szocialista Tóth Bertalan még tavaly márciusban fordult közérdekű adatigényléssel az MNB által 200 milliárd forintnyi közpénzből létrehozott alapítványhoz, hogy kiderüljön, az alapítványok kivel, mikor, milyen tárgyban szerződtek. Az adatigényléseket az alapítványok megtagadták.

Ezután indult a per, a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány esetében pedig néhány napja jogerős ítélet is született. A Fővárosi Ítélőtábla ítéletében a képviselőnek adott igazat, és arra kötelezte a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványt, hogy tizenöt napon belül adja ki a kért közérdekű adatokat. A többi alapítványnál még nincs másodfokú döntés.

  Az ítélet indoklásában leírják, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona nemzeti vagyon, a jegybank közpénzből is gazdálkodik, és hiába adták oda saját alapítványuknak a pénzt, ettől még nem igaz, hogy a kihelyezett vagyon felett megszűnt az MNB rendelkezési joga.    A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány kuratóriumi elnöke eleve Matolcsy György, az alapító MNB elnöke.

Mivel az alapító Nemzeti Banknak kizárólag közfeladatai vannak, ezért akármilyen konkrét funkció ellátása céljából is hoz létre alapítványt, azt mindenképpen közfeladatot ellátó szervnek kell tekinteni az ítélet szerint.