A Shellt is meggyötörte az olajárkrízis

2016.02.04. 10:30 Módosítva: 2016.02.04. 11:26

A Royal Dutch Shell, az olajpiac egyik legnagyobb szereplője nem túl fényes eredményekről számolt be csütörtökön, írja a Bloomberg. 2015 negyedik negyedévében a vállalat profitja 44 százalékkal kevesebb volt, mint az előző évben ilyenkor. A cég úgy tervezi fenntartani nyereségességét a csökkenő olajárak mellett, hogy megvásárol egy másik piaci szereplőt, a BG-t, és elbocsát több ezer alkalmazottat. 

A vállalat nyeresége 1,8 milliárd dollár volt 2015 utolsó három hónapjában, míg 2014-ben ugyanez a szám 3,3 milliárd volt. Nem ők az egyetlenek, akik bajban vannak, a nyersolaj áresése az összes hatalmas olajvállalatot megviselte több-kevésbé, a BP még náluk is rosszabbul járt 91 százalékos visszaeséssel. A Shell a profitcsökkenés miatt 10 ezer fős leépítésre készül, írja a BBC. 

A Shell 50 milliárd dolláros ajánlatot tett  BG Groupsra, amelyet ha sikerül megszerezniük, növelhetik a kitermelést és a piaci részesedésüket, így több bevételhez juthatnak a mostani nehéz időkben. A BG-nek Brazíliában vannak olajmezői, és gázt is termelnek Ausztráliától Kazahsztánig. A cég megvásárlása után 30 milliárd dollár értékű tulajdonát tenné pénzzé a Shell. Ez nem lesz egyszerű feladat, mert az árkrízis megnyirbálta a potenciális vevők körét. 

A Shell 4 milliárd dollárral nyomta lejjebb működési költségeit 2015-ben, és idén újabb 3 milliárdot szeretnének spórolni, mivel továbbra sem látszik az alacsony olajár időszakának vége. A Brent-olaj átlagára a tavalyi utolsó negyedévben 44,69 dollár volt hordónként, a legalacsonyabb érték 2004 óta.