Salamon
7 °C
13 °C

Ekkora szélerőművet még senki nem épített

000 DV1924969
2016.02.04. 11:19

A világ eddigi legnagyobb szélerőművét tervezi felépíteni a dán Dong Energy Nagy-Britannia partjainál, írja a Guardian. Az 1,2 gigawatt kapacitású erőmű több mint egy millió angol otthont láthat el árammal. 

A Hornsea Project szélkerekei a yorkshire-i partszakasztól mintegy 120 kilométerre állnak majd a tengerben egy 400 négyzetkilométeres területen. A gigantikus szélkerekek 190 méter magasak lesznek, így méretük még a híres londoni Gherkin felhőkarcolóét is meghaladja majd, és valószínűleg a Siemens segít a legyártásukban. A részben állami tulajdonú dán vállalat eddig 6 milliárd fontot fektetett be szélfarmokba Nagy-Britanniában, és további 6 milliárdot tervez 2020-ig. 

A projekt 2000 munkahelyet teremt az építkezés során, és 300-at amikor már üzemel az erőmű. Angliában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás egyik fontos eleme a szélenergia, de a kormány a jövőben szívesebben látna tengeri szélerőműveket annak ellenére, hogy azok kivitelezése jóval drágább. A szárazföldiek pénzügyi támogatását tavaly be is szüntették. 

A Hornsea Project támogatása valószínűleg jó előjel a többi korábban belengetett szélerőmű-terv számára is Angliában, hamarosan Skócia és Kelet-Anglia partjainál is hasonló építkezések indulhatnak 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!