Gyöngyi
2 °C
13 °C

Összecsapások és általános sztrájk Athénban

2016.02.04. 14:42 Módosítva: 2016-02-04 14:43:04

Százezrek mentek utcára csütörtökön Görögországban a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések elleni tiltakozásul, írja az MTI. A fővárosban mintegy 50 ezer fő részvételével zajló megmozduláson összecsapások törtek ki tüntető fiatalok és a rendőrség között.

Az egyenruhások azután léptek közbe, hogy az Athén központjában menetelő tömegből kiváló fiatalok Molotov-koktélokkal és kövekkel kezdték el dobálni őket. A rendőrök válaszul könnygázt és villanógránátot vetettek be, az incidensben eddig nem sebesült meg senki.

Görögországban csütörtökön 24 órás sztrájkba lépett a tervbe vett kormányzati intézkedések miatt az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja. Az ADEDY és GSEE a munkabeszüntetéssel a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakoznak. A sztrájk miatt teljesen leállt az élet az országban: nem nyitottak ki az üzletek, a benzinkutak, nem dolgoznak a taxisok, az árufuvarozók, nem üzemelnek a kompok, továbbá nem vették fel a munkát az ügyvédek, az adóhivatalok, önkormányzatok és a kórházak dolgozóinak egy része sem. A sztrájk a nemzetközi légi közlekedést nem érinti.

A görög média szerint a mostani az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású tiltakozó megmozdulása az országban. Az Alekszisz Ciprasz vezette kormánykoalíciónak szűk többsége van a parlamentben, s megfigyelők szerint nem lesz könnyű dolga a nyugdíjreform keresztülvitelével. A választók ugyanis számos képviselőt arra szólítottak fel, hogy ne támogassa a tervezetet, amivel viszont egy újabb politikai válságba taszíthatják az országot.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.