74 milliót tart a bankban egy átlagos gazdag magyar

2016.02.10. 07:18

Tavaly év végére már 3500 milliárd forint fölé emelkedett a hazai privátbankoknál kezelt vagyon, ami több mint 14 százalékos növekedés a 2014-es adatokhoz képest, derül ki a Portfolio.hu felméréséből. De nem csak a saját vagyon növekedett, hanem sok offshore-pénzt is hazahoztak a magyar gazdagok, a bankok szerint idén is megismétlődhet a tavalyi rekord a milliárdok hazahozatalában.

Az ügyfélszámlák száma is bővült 3,7 százalékkal, tavalyi közel 48 ezer számlát vezettek. Az átlagos, egy ügyfélszámlára eső vagyon mértéke 2015 első félévéhez képest is nőtt, az akkori 71 millió forintról december végére 74 millió forintra. Persze egy gazdag magyarhoz akár több számla is tartozhat, úgy tűnik, átlagosan egy számlán ekkora összeget tartanak.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók közül a tavalyi második félévben egyedül az SPB belépési limitje emelkedett a korábbi 25 millióról 40 millió forintra, a legmagasabb belépési korlát pedig továbbra is a Bank Gutmann-nál van 300 millió forinttal.

A második helyért három szolgáltató is versenyez, az UniCredit, az MKB és a K&H is 100 milliós belépési limittel rendelkezik, a legalacsonyabb pedig a Budapest Private Banking 25 milliós összeghatára. A privátbanki szolgáltatók kezelt vagyonát tekintve továbbra is dominálnak a befektetési alapok és a kötvénybefektetések, míg a kockázatosabb eszközök, mint a részvények, csak kisebb részét teszik ki a kezelt vagyonnak.

A Portfolio februári felmérésében 14 különböző privátbanki szolgáltató vett részt, a válaszadók által nyilvántartott vagyon 2015. december végén 3517 milliárd forint volt, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelentett. A felmérésből kiderül az is, hogy nem változott a szolgáltatók megítélése abban, hogy a legnagyobb kockázatot jelenleg is a szabályozói és piaci környezet jelenti a privátbanki szektor számára.