Hajnalka
-1 °C
15 °C

Bitcoinnal fizethet a Budapest Taxikban

2016.02.10. 22:06

Februártól akár Bitcoinnal is fizethetünk a Budapest Taxi flottájában - derül ki a rendszert üzemeltető CoinPay Zrt. közleményéből.

A CoinPay Zrt. egy olyan rendszert fejlesztett, amiben ha egy vásárló birtokol Bitcoint, és rendelkezik mobiltelefonján Bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor – jelen esetben a taxiban a célállomáshoz megérkezve – az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját Bitcoin-tárcájában a fizetni kívánt összeget.

Elég egy QR-kód

Ezáltal az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra szükségétől, elég csak egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg perceken belül a vállalkozás részére az értesítés. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár smsben is, az elfogadóhellyel való megállapodás és a praktikus élethelyzet függvényében.

A Bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább az árfolyamkockázat miatt szoktak félni, ami nem is alaptalan, hiszen a Bitcoin árfolyama pillanatok alatt nagyot változhat. Ez a cégek számára azért rizikós, mert ha mondjuk egy kávézó két cappuccinoért meghatározott összegű Bitcoint kap, az akár már a következő percben is sokkal kevesebbet érhet. 

Ezt a CoinPay úgy küszöböli ki hogy a tranzakciót követően azonnal konvertálják váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára – Magyarországon forintra – a Bitcoinban fizetett összeget.

Az MNB szerint érdemes vigyázni

Az MNB közleménye szerint az egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, például a bankkártya vagy az elektronikus pénz.

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan virtuális fizetőeszközöknek, mint a bitcoin, nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit.

Az MNB közlése szerint mindemellett a felhasználási értékük is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatosságukat. Az MNB ezért azt javasolja, hogy a felhasználók legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például bitcoint használnak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!