Fülöp, Evelin
12 °C
27 °C

Milliárdos tartozásai vannak két budapesti kórháznak

2016.02.11. 11:43

Az Állami Számvevőszék befejezte a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését, derül ki az ÁSZ közleményéből. A kórházaknál hiányosságokat találtak az integritásalapú működést biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében, és szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház Közép-magyarországi régió legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, feladata közel 450 ezer budapesti lakos folyamatos ellátása. Az irányító szervi hatásköröket 2012. január 1-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolta, egyes fenntartói, irányítói jogokat pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (korábban: GYEMSZI) gyakorolja.  

 

A Kórház fizetőképessége az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított, nem tudta határidőre kifizetni a beszállítóit. A szállítói kötelezettség állománya a 2008. január 1-jei mintegy

600 millió forintról a 2013 végére több mint 2,6 milliárd forinttal növekedett,

annak ellenére, hogy a Kórház a szállítói kötelezettségek csökkentésére összesen közel 3,2 milliárd forint támogatást kapott.

A Kórház a vonatkozó jogszabályt megsértve nem folytatott le közbeszerzési eljárást mintegy 500 millió Ft értékben, a közbeszerzési előírásokat hiányosan érvényesítette. A Kórház vagyona mintegy 9,4 milliárd forintról a 2013. év végére 8,3 milliárd Ft-ra csökkent, a végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelentő avulást.

 Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a főváros dél-pesti kerületeinek, valamint a hozzá kapcsolódó agglomeráció településeinek fekvő- és járóbeteg-szakellátási tevékenységét végezte, közel 400 ezer fő egészségügyi ellátásáért felelt. 

Az intézmény fizetőképessége 2011-től nem volt biztosított, ők is rengeteg tartozást halmoztak fel. A szállítói kötelezettség állománya az ellenőrzött időszakban 451,8 millió forinttal, vagyis

93 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy a 2010-2013-ig összesen 780,3 millió forint konszolidációs támogatást kapott.

A lejárt szállítói tartozásállomány és a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett. A GYEMSZI a vonatkozó jogszabályt megsértve nem gondoskodott teljes körűen a közbeszerzések központosított lefolytatásáról. Az amortizációt itt sem ellensúlyozták a beruházások, az eszközök használhatósága csökkent. A mérlegben kimutatott eszközök és források értékének megállapítása, nyilvántartása nem felelt meg az előírásoknak.

Az ÁSZ az ellenőrzés után javaslatokat tett a kórházak igazgatóinak, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. 

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.