Szabina
5 °C
11 °C

Hétfőig kérhető az egyszerűsített bevallás

2016.02.13. 11:04

Február 15-ig kérhetjük az adóhatóságtól, hogy készítsenek a személyi jövedelemadó (szja) bevalláshoz egy ajánlatot. Ezzel megspórolható az adóbevallásra fordítandó idő - írja az MTI. Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelmük, és - a bevallási nyilatkozattól eltérően - azok is, akik kedvezményt érvényesítenek. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak készíti el az ajánlatot, aki ezt nyilatkozatban kéri. Ebben az esetben az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján dolgozik, és az ajánlatot május 2-ig közli az adózókkal. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tenni, az ajánlat általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-ig kell visszajuttatni az adóhatósághoz. 

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, és február 15-ig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül). A nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain lehet beszerezni vagy le lehet tölteni az adóhatóság honlapjáról.

Az egyszerűsített bevallás is lehetővé teszi, hogy rendelkezzünk az adó 1+1 százalékáról a civil szervezetek, egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program javára. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!