Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Épp nem fut jól a letelepedési kötvény

GettyImages-454444375
2016.02.15. 07:31

Mindössze 24 letelepedési kötvényt értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) januárban, szemben az egy hónappal korábbi 1446-tal – írja a Világgazdaság az ÁKK tájékoztatása alapján.

Annak alapján, hogy a magyarországi letelepedési engedélyhez legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni az ötéves lejáratú, egyenként 50 ezer eurós névértékű kötvényekből, csak négy külföldi vásárolhatott, szemben a tavaly januári 75-tel.

A program 2013-as indulása óta kötvényt jegyzők 85 százaléka kínai. Ők az öt közvetítő közül az ázsiai országra szakosodott Hungary State Special Debt Fundon (HSSDF) keresztül vásároltak, eddig összesen 2764-en – közölte a lappal Lian Wang, a HSSDF vezérigazgatója.

A kötvényekért kifizetett mintegy 730 millió euróból csak közel 650 millió folyt be az államhoz, a maradék 80 millió a HSSDF-et gazdagította, de ez az összeg öt évre vetítve keletkezik – tette hozzá Wang. Az ÁKK ugyanis a letelepedési kötvényeket névérték alatt bocsátja ki (a 250 ezreseket 221 ezer, a 300 ezreseket 271 ezer eurón), de a lejáratkor a névértéket fizeti ki. A különbözet a közvetítők haszna, amit megfejel, hogy ők a kötvényt vásárló külföldiektől korábban 40 ezer, tavaly óta már 45 ezer eurós kezelési költséget is elkérnek.

A HSSDF bevételeinek közel 75 százalékát teszik ki a papírok közvetítésével járó közvetlen és azonnali marketingköltségek. Három irodát tartanak fenn – Pekingben, Hongkongban és Budapesten –, több mint száz kínai városban közel kétszáz marketingpartnerrel dolgoznak, akik ezernél több alkalmazottat foglalkoztatnak, és eddig több száz népszerűsítő rendezvényt tartottak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!