Dömötör
11 °C
14 °C

A vidékieknek kedvez az új csokrendelet

2016.02.16. 14:28

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos legújabb rendelet szerint az egész országban maximum 35 millió forintos használt ingatlanokra lehet fölvenni a kedvezményt. Ez a Portfolio elemzése szerint jó a vidékieknek, mert a megyeszékhelyeken 25-28 millió forintnál, míg egyéb településeken 16-23 millió forintnál drágább lakásokra eddig nem lehetett fölvenni a csokot.

A fővárosban viszont eddig is csak 35 milliónál olcsóbb használt lakást lehetett venni a csokkal, vagyis itt nincs változás. Ezzel továbbra is az Otthontérképen elérhető lakások közel fele, 47 százaléka kiesik az otthonteremtési támogatásból Budapesten. Vidéken viszont sokat javít az elérhetőségen a módosítás.

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek

Kicsit azért javít a budapestiek helyzetén, hogy bár az ingatlan nem lehet drágább, mint 35 millió forint, a négyzetméter árára vonatkozó 350 ezer forintos plafont eltörölte a rendelet. Így már a főváros drágább kerületeiben is válogathatnak majd a csokot fölvenni akaró családok, például az I., II., XI. vagy XIII. kerületben, ahol 350 ezer forint fölött van a lakások átlagos négyzetméterára.

Az új építésű lakásokra fölvehető kedvezménynél továbbra sincsen felső korlát. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!