A vidékieknek kedvez az új csokrendelet

2016.02.16. 14:28

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos legújabb rendelet szerint az egész országban maximum 35 millió forintos használt ingatlanokra lehet fölvenni a kedvezményt. Ez a Portfolio elemzése szerint jó a vidékieknek, mert a megyeszékhelyeken 25-28 millió forintnál, míg egyéb településeken 16-23 millió forintnál drágább lakásokra eddig nem lehetett fölvenni a csokot.

A fővárosban viszont eddig is csak 35 milliónál olcsóbb használt lakást lehetett venni a csokkal, vagyis itt nincs változás. Ezzel továbbra is az Otthontérképen elérhető lakások közel fele, 47 százaléka kiesik az otthonteremtési támogatásból Budapesten. Vidéken viszont sokat javít az elérhetőségen a módosítás.

Van okuk az ünneplésre a vidékieknek

Kicsit azért javít a budapestiek helyzetén, hogy bár az ingatlan nem lehet drágább, mint 35 millió forint, a négyzetméter árára vonatkozó 350 ezer forintos plafont eltörölte a rendelet. Így már a főváros drágább kerületeiben is válogathatnak majd a csokot fölvenni akaró családok, például az I., II., XI. vagy XIII. kerületben, ahol 350 ezer forint fölött van a lakások átlagos négyzetméterára.

Az új építésű lakásokra fölvehető kedvezménynél továbbra sincsen felső korlát.