Szabolcs
19 °C
25 °C

Máris kivettek húszmilliárdot a költségvetési tartalékból

2016.02.17. 09:59

Az elmúlt hét hétben 19,4 milliárd forintot vett ki a kormány az idei költségvetési tartalékból, írja a Napi.hu. A rekordnak számító összeg arra szolgál, hogy a kipótolják tavaly rohamtempóban elfogadott költségvetésen tátongó lyukakat. A kormány a tavalyi maradványok újraosztásáról is döntött, közel 30 milliárdos plusz forrást biztosítanak az MNV Zrt.-nek. 

A 2016-os költségvetést 2015 tavaszán terjesztették be, majd júniusban már el is fogadták néhány kisebb módosítás után. A költségvetés ilyen korai elkészítése az indoklás szerint a stabil gazdasági környezet előfeltétele, ugyanakkor kockázatokat is hordoz, mivel a tervek elfogadása után még születhetnek olyan döntések, amelyek befolyásolják a források megfelelő elosztását. 

Az elmúlt hetekben a tartalékból kivett összeg nagysága arra utal, hogy a gyorsan előjöttek a hibák: a kormány egy múlt heti döntésével 11 milliárd forintot vett ki a költségvetési tartalékból, majd egy kicsit később újabb 8,4 milliárd felhasználásáról döntött. Ebből 2,4 milliárd jut a Rogán-minisztérium felállításra, az államosított és rezsi-csökkentett kéményseprés támogatásra pedig 5,3 milliárd forintot különítettek el. 2,5 milliárdos többlettámogatást kap az eddig is  33,5 milliárdból gazdálkodó  Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatala, 3,5 milliárd pedig az NFM-nek megy közútfejlesztésre.

Február közepére már elköltötték az egész éves tartalék 19 százalékát, 19,4 milliárdot, ami rekord.

A tartalékban 80,6 milliárd forint maradt, ebből az első félévben csak 20,6 milliárdot használhat fel a kormány.

A kormány döntött a tavalyi költségvetési maradványok újraosztásáról is. A legnagyobb tétel itt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek juttatott 29,7 milliárd forint, amelyek legnagyobb részéből ingatlanokat és cégeket vásárolhatnak. Az agrártárca is kap plusz 1 milliárdot ménesgazdaságok támogatására. A lóágazat különösen jól járt az újraosztással, ugyanis a Nemzeti Lovarda felújítására is jut 2 milliárd. Ezen felül a maradványokból elkülönítettek 1 milliárdot a Rubik-kocka múzeum megvalósításának előkészítésére. 

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.