A farsangi maszkok fele tűzveszélyes

GettyImages-458005612
2016.02.18. 08:42

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság maszkokat, jelmezeket és parókákat vizsgált, és a 30 termékből 16 volt tűzveszélyes, derül ki a hatóság közleményéből.

A gyermekeknek szánt maszkok és jelmezek jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készülnek, amik égésgátló adalék nélkül jól égnek. A problémát tovább súlyosbítja az, hogy a műanyag eközben ráolvad a bőrre, így azt az égő anyagot már a szülő sem tudja egyszerűen levenni a gyerekről.

Éppen ezért az ilyen jellegű termékek előállítása során - a fogyasztók testi épségének megóvása érdekében- a gyártóknak kötelező olyan anyagokat használni, hogy a maszkok, parókák, jelmezek lánggal érintkezve vagy meg se gyulladjanak, vagy ha meggyulladnak, a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül (2 másodpercen belül) kialudjanak, ezzel megelőzve a súlyos égési sérülést.

A vizsgálat további tanulságai szerint:

  • az előző évekhez hasonlóan a parókák egy kivétellel továbbra sem mentek át a vizsgálatokon.
  • A műanyagból készült álarcok – legyen az merev, félmerev, gumiszerű vagy szivacsszerűen formázott műanyag – általában megfelelnek a követelményeknek, de a szakemberek idén találtak kétféle nagyon vékony anyagú, silány minőségű műanyag álarcot, amelyek ugyanúgy megbuktak a vizsgálaton, mint korábban egy hasonló. Emellett vizsgálat alákerült egy gumiszerű anyagból készült maszk is, mely szintén nem felelt meg a követelményeknek.
  • A textilből készült jelmezekkel idén sem volt probléma, azonban a hatóság ismét talált két olyan jelmezt, amelyet a két évvel ezelőtti témavizsgálat alkalmával a legveszélyesebbnek ítélt. Ezek a jelmezek műanyag fóliából készültek, ami rendkívül hevesen és gyorsan, a lángterjedési sebességre a szabvány által meghatározott határérték duplájával égett, ezért az idei mintavétel termékei közül ismét ezek voltak a legveszélyesebbek.

A nem biztonságos maszkok és jelmezek esetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság haladéktalanul elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását. A vizsgált termékek listája itt található.