Már a kínai nagyvárosok is vernek minket élethosszban

2016.02.18. 11:53

Míg belső Kínában a rosszabb helyzetű magyar megyékhez hasonló várható élettartam a jellemző, a fejlettebb régiók és elsősorban a tengerparti nagyvárosok már elérték a nyugat-európai szintet élethossz szempontjából az ázsiai országban. Peking és Sanghaj a durva környezetszennyezés ellenére már le is körözték Magyarországot a várható élettartam szempontjából, írja a Guruló Hordó blog. 

chrt1.png
Fotó: healthdata.org / Guruló Hordó

Az összehasonlításkor a nők korát érdemes lapul venni, mert Kínában a férfiak körében nagyon népszerű erős dohányzás torzítja az értéket. A nők átlagos várható élettartama Sanghajban 85,2 év volt már 2013-ban, ez Európán belül a svájci szintnek felelt meg, Pekingben pedig ugyanekkor 84 év körüli értéket mértek. Magyarországon a nőknél 79 év volt a hivatalos adat 2013-ban. 

A statisztikákat nézve a vezető halálokoknak számító rák, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is rosszabbul állunk, mint a kínai nagyvárosok. Sanghajban egy nő kb. fele akkora eséllyel hal meg agyérrendszeri betegségekben vagy szívinfarktusban évente, mint Magyarországon. Ami még ennél is meglepőbb, hogy az ottani gigaszmog ellenére Peking és Sanghaj a légzőszervi megbetegedések tekintetében is alig múlják felül a magyar számokat. 

chrt2.png
Fotó: healthdata.org / Guruló Hordó

A hosszabb várható élettartam részben a városok gazdagságával függ össze, de sokat számíthat az egészségesebb étkezés, és az öregek körében is népszerű testmozgás is.