2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Önnek megmarad a keze, a biztosítónál meg a pénz. Mindenki jól jár!

2016.02.18. 19:53 Módosítva: 2016.02.18. 19:57

A Generali zseniális közleménnyel kívánja megelőzni, hogy a disznóvágás fő szezonjában baleset érje az embereket. Ennek két oka is van. Az egyik, mert érdekli őket, hogy minden embernek minden testrésze a helyén maradjon, másodsorban pedig, hogy minél kevesebben szenvedjünk el egyébként megelőzhető balesetet, hiszen ha nincs baleset, nem kell fizetniük. Egyébként azért is érdemes figyelni, mert ha valaki Chuck Norrist játszik a kábítópisztollyal, de előtte bevert pár kupica lepotica szilvát, akkor közel se biztos, hogy fizet a biztosító, még ha biztosítást lehet, és a cég szerint ajánlott is kötni.

A biztosító tapasztalt bölléreket kérdezett meg, hogy mik a leggyakoribb disznóvágós balesetek. Amelyek közül a kisebb, ám gyakrabbak leginkább a disznó feldolgozása közben szokott előfordulni. 

Az egyik böllér Bankics Krisztián 15 éve dolgozik szakmájában. Egy októbertől márciusig tartó szezonban nagyjából 150 disznót vág le. Egyik legfájdalmasabb emléke, amikor a bal középső ujja hegyét vágta le belezés közben, de olyan is megesett, hogy lapockacsontozáskor vágta fel a tenyerét: azóta mindig visel lánckesztyűt. De hallott olyanról is, hogy valaki ágyékon lőtt magát kábítópisztollyal. 

Az európai uniós szabályozás előírja a kábítóeszközök használatát a disznó leölése előtt, ezzel humánusabbá és biztonságosabbá is tehetjük a procedúrát. Semmiképp sem szabad alábecsülni a disznó erejét: több olyan káresetről is van, ahol az állat borítja fel a sérültet. Ennek elkerülésében is segíthet a kábítópisztoly vagy az elektromos kábító, de fontos, hogy egy tapasztalt böllér felügyelete mellett használjuk őket.

Bár a több száz kilós állat is könnyen okozhat sérülést, a legtöbb baleset a hús feldolgozása közben adódik: a kések, perzselők, kolbásztöltők mind könnyen kétélű fegyverré válhatnak. Eldurran a perzselő csöve, belelépünk a forrázóteknőbe vagy ránk borul a forró zsír.

A húsdaráló az egyik legnagyobb veszélyforrás. A húsz éve böllérkedő Tóth József rávilágít, hogy a kézi darálóknál kisebb a kockázat, de sokan használnak már elektromos készülékeket is: ezeknél sok bajt kerülhetünk el, ha tömőfával töltjük meg őket. Bankics Krisztián egy olyan esetet idéz fel, amikor a húsdarálót a tűzoltóknak kellett levágni a szerencsétlenül járt ember kezéről. 

Íme hét dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a bajt

  • Mindig legyen velünk egy tapasztalt böllér.
  • Ne becsüljük alá az állat erejét, számítsunk rá, hogy védekezni fog.
  • Használjunk kábítóeszközt, de csak böllér felügyelete mellett.
  • Bármilyen késsel végzett feladathoz lehetőleg viseljünk lánckesztyűt.
  • Kiemelten figyeljünk az elektromos húsdarálóra: ne kézzel töltsük be a húst, inkább használjunk tömőfát.
  • A gyerekeket tartsuk távol a veszélyes eszközöktől.
  • Ne igyunk túl sok alkoholt, és figyeljünk társainkra: részeg embereket ne engedjünk veszélyes eszközök közelébe.