Újabb olajországokat minősített le a S&P

2016.02.18. 14:37

A Standard & Poor's rontott Omán, Bahrein és Kazahsztán adósi besorolásán, mert jelentősen csökkent az olajár, amitől mindhárom ország gazdasága alapvetően függ, írja az MTI. 

Bahrein államadós besorolását két fokozattal bóvliszintre, "BBB mínuszról" "BB"-re gyengítette a hitelminősítő. Omán osztályzata is két fokozattal gyengült a hitelminősítőnél, "BBB pluszról" "BBB mínuszra" stabil kilátással. A kazah minősítés egy fokozattal "BBB"-ről "BBB mínuszra" süllyedt, de negatív kilátással ami így épphogy befektetési szintnek felel meg. Kazahsztán adósi minősítését olyan tényezők is gyengítették, mint az infláció és a bankszektor stabilitásával kapcsolatos aggodalom.

A Standard & Poor's korábban leminősítette a világ legnagyobb nyersolajtermelője, Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát is, elsősorban arra a hivatkozva, hogy az alacsony olajárak markáns és tartós hatást gyakorolnak a szaúdi költségvetési és reálgazdasági mutatókra. A hitelminősítő két fokozattal "A plusz" negatívról "A mínusz" stabilra gyengítette az olajtermelő adósi minősítését.