Csak a rendszámaikat veszíthetik

Ez történt a gazdaságban az év 7. hetében

2016.02.21. 08:41
Péntektől élesedett az uberesek elleni szigor. A kormány nullár akarja kihozni a költségvetést, az oktatásra évek óta egyre kevesebbet költ. Heti gazdasági összefoglalónk következik.

Lecsaptak az Uberre

Bekeményített a kormány Uber-témában, pénteken már le is vették az első Uber sofőr kocsijáról a rendszámot. A BKK Taxiszolgáltatás Ellenőrzési Csoportjának első áldozatát a Mester utcába hívták az ellenőrök, a célként megadott reptéren pedig már várták az autót a rendőrök, hogy amikor az utazás végén az Uber levonja a viteldíjat az utasok bankszámlájáról, azonnal bevonhassák az autó forgalmi engedélyét és levehessék a rendszámát.

Persze továbbra is lehet Uberezni legálisan is, mert a kormány nem magát az Ubert tiltotta be, hanem azt, hogy “csak” azt tette kötelezővé, hogy az Ubert és minden hasonló alkalmazást használó sofőrnek, aki díj ellenében akar embereket szállítani az autójában, ugyanolyan vizsgái és papírjai legyenek, mint egy taxisnak. Aki mostantól Uberezni akar és nem akarja megkockáztatni, hogy elveszik a forgalmiját, annak

  • el kell végeznie egy Személygépkocsis személyszállító vállalkozó tanfolyamot,
  • és egy Személygépkocsis személyszállító gépkocsivezető tanfolyamot is,
  • de hogy ezeket elkezdhesse, le kell tennie a PÁV II. pályaalkalmassági vizsgát,
  • vállalkozóként adószámot kell kiváltania
  • és be kell szereznie egy számlatömböt, hogy minden fuvar után adhasson nyugtát.

Az Uber a szigor ellenére azt mondja, hogy marad Budapesten, "nem hagyja cserben" a 17 ezer embert, aki aláírta a cég szimpátia-petícióját és az 1200 Uber sofőrt. Fekete Zoltán, a cég magyarországi ügyvezetője csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az Uber autósai sorra váltják ki az engedélyeiket és már nincs olyan sofőrjük, aki legalább a bürokratikus procedúrát ne kezdte volna már el, bár hogy pontosan milyen engedélyekért folyamodtak az Uberesek, azt a cég nem írta meg nekünk.

Nullára akarja kihozni a kormány a költségvetést

Varga Mihály kedden arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy 2017-re nullás költségvetést tervez a Nemzetgazdasáfi Minisztérium, ő legalábbis bízik benne, hogy ez összejön. Ezzel Orbán Viktor régi álmát valósítanák meg, mert a miniszterelnök már régóta beszélt arról, hogy ne költsön többet a magyar állam, mint amennyit keres.

Ahhoz, hogy tényleg egyensúlyban legyen a költségvetés, elemzők szerint a GDP 1,5-2 százalékát kellene tudni kigazdálkodni. Ez nem is lehetetlen, bár a kormánynak így a következő lehetőségekből kell választania:

  • vagy már beígért adócsökkentések maradnak el;
  • vagy kisebb megszorítások jönnek;
  • vagy további privatizációra készülnek;
  • vagy most még nem látható bevételekre számítanak;
  • vagy ezek kombinációja.

A nullás költségvetés persze visszafogná a növekedést is, bár lehet, hogy csak a GDP fél százalékával, de ez sokban függ attól is, hogy milyen megoldást választ majd a kormány.

Az sincs viszont kizárva, hogy az egész nullszaldós költségvetés csak egy blöff, amit azért mondott el jó hangosan Varga, hogy a hitelminősítők is meghallják, mennyire fegyelmezett akar lenni a magyar kormány, és végre befektetésre ajánlott kategóriába tegyék a magyar államadósságot a bóvli helyett.

Magára költ az állam az oktatás helyett.

Több érdekes chartot is mutattunk a héten, például arról, hogy az OECD szerint Magyarországon nem jó dolgozni, vagy hogy az állam mennyi pénzt szed be az autósoktól. Az oktatási rendszer körüli kockás inges mozgalom miatt viszont itt most azt emelnénk ki, amiben megnéztük, hogy a költségvetésnek hány százalékát költi az állam az oktatási rendszerre, mekkora része megy más dolgokra, és ez hogy változik. Ebből kiderül, hogy a trend az, hogy 

a kormány  egyre kevesebbet költött az oktatásra, viszont egyre többet saját magára és a gazdasági szerepvállalására.
 

Sikkasztással gyanúsított ügyeskedő zsarolja a civileket

A szponzori díj a mai napon jóváírásra kell kerüljön a számlánkon! A számlát és szerződést elektronikusan küldjük egy órán belül, ha elfogadta a feltételeket. Ha nem, szerdai naptól figyelje a médiát!

Ezt írta File László,az Alapítványok Feketén Fehéren nevű oldal alapítója az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány vezetőjének. AzAFF, amiről már egy hónapja is írt az Index, elvileg azért jött létre, hogy egy helyen, átláthatóan vezesse, hogy melyik civil szervezet mire költi az adófizetőktől beszedett adományokat, azért viszont, hogy jót írjon a szervezetekről több százezres, sőt, akár milliós díjakat akarna beszedni a civilektől.

File László, aki ellen korábban sikkasztás miatt nyomoztak, azzal kereste meg az az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítványt, hogy az fizessen be az AFF-nek 10 millió forintot, és hogy alátámassza, hogy erre miért van szükség, táblázatokat mutogatott arról, mennyit esik a szervezet adó 1 százalékokból beszedett bevétele, ha rosszakat írnak róluk a médiában.

Az AFF-nél amúgy 10 ember dolgozik, a cég vezetője igazából File titkárnője, a “kockázatelemezőként” felvett alkalmazottak pedig azt kapták ukázba, hogy szorongassák meg az ügyfeleket. A civileket zsaroló oldalról és a mögötte álló emberekről itt olvashat részletesebben.

Még hét hír a hétről