Életveszélyes zsinórokat talált az NFH

2016.02.22. 10:52

101-féle, csaknem 800 darab csecsemő- és gyerekruhának volt olyan zsinórja, ami életveszélyes lehet, ha például a játszótéren beakad egy játékba, a nyak körüli zsinór ugyanis könnyen meg is fojthatja a gyereket, derült ki a fogyasztóvédelem vizsgálatából. 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, szaküzletekben, és piacokon is ellenőrizte a ruhákat, és 358 darab olyan gyerekruhát is találtak a forgalomban, aminek a forgalmazását a hatóság már korábban betiltották.

A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok – a fojtási veszélyen kívül – a zsinór meghúzásakor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak a gyerekeknek.

Figyelembe véve, hogy ezen termékek súlyosan veszélyeztethetik a gyerekek egészségét, a termékek további forgalmazását a kormányhivatalok az ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltották, és elrendelték a termékek forgalomból való kivonását, illetve visszahívását. A vizsgált termékek listája itt található.