Auguszta
5 °C
22 °C

Kúria: Lehet népszavazni a földprivatizációról

2016.02.23. 12:22

Elkezdődhet az aláírásgyűjtés arról, hogy betiltsák-e az az állami földek privatizációját, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést. Ha összejönnének az aláírások, akkor arról a kérdésről lehetne szavazni, hogy 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?

A kérdést Gőgös Zoltán MSZP-s politikus akarta hitelesíteni még 2015 novemberében, de a Nemzeti Választási Bizottság akkor elkaszálta. A Kúria viszont  ebben a szocialistáknak adott igazat, a végzése ellen jogorvoslatnak helye nincs.

A Kúriának a kérdés hitelesítésénél két kérdésben kellett állást foglalnia.

  • Egyrészt, hogy a kérdés érinti-e közvetlenül és jelentősen költségvetési érintettség fennáll-e (az Alaptörvény 8. cikk 3 bekezdés b) pontjára tekintettel).
  • Másrészt, hogy a kérdés megfelel-e az egyértelműség követelményének.

A Kúria áttekintette az Alkotmánybíróság és saját korábbi gyakorlata alapján azt állapította meg, hogy a termőföld, mint az Alaptörvényben is nevesített vagyontárgy, más vagyontárgyakhoz képest eltérő kezelése alkotmányosan indokolható, ezért a kérdés nem ütközik az Alaptörvényben foglalt tilalomba. A népszavazásra feltenni kívánt kérdés egyértelmű, félre nem érthető a Kúria szerint mind a választópolgári, mind a jogalkotói egyértelműség kritériumainak megfelel.

Ha érvényes és eredményes lenne a kérdésről kiírt népszavazás, akkor  a népszavazásról szóló törvény értelmében három évig nem lehetne értékesíteni az állami termőföldeket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.