Penészes káposztából, thaiföldi konzervből készült a vecsési savanyú

2016.02.25. 10:10

Engedély nélkül és rendkívül rossz higiéniai körülmények között nagyban készítette a savanyúságot az a vecsési kistermelő, akit a hét elején értek tetten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. Az illegális előállítóhelyen 38 tonna terméket foglaltak le. Az akcióval egyidőben egy fővárosi piac savanyúságosüzletét is ellenőrizték a szakemberek, amit az árukészlet forgalmi korlátozása mellett hatósági zár alá helyeztek.

Nagyban savanyított az illegális kistermelő

A házi savanyúságként eladott termék egy része thaiföldi kukoricakonzervből, valamint a nagybani piacon vásárolt zöldségekből készült, teljesen ellenőrizetlen körülmények között. A helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak az ellenőrök.

Az üzem pincéjében nem élelmiszeripari célra engedélyezett edényekben, hordókban savanyították a termékeket, az előállításról azonban semmilyen nyilvántartást sem vezettek. A helyszínen mintegy 38 tonna termék forgalmi korlátozását és azonnali megsemmisítését rendelték el.

A vecsési ellenőrzéssel egyidőben egy fővárosi piac savanyúságokat forgalmazó üzletét is ellenőrizték. Az üzletet további intézkedésig – a mintegy 1,4 tonna jelöletlen árukészlet forgalmi korlátozása mellett – hatósági zár alá helyeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.