A világ legnagyobb aquaparkját húzhatják fel a Balatonon

2016.02.26. 10:34 Módosítva: 2016.02.26. 14:39

Több mint tíz éve tervezi, de most már reális esély is van rá, hogy megépülhessen a Balaton mellett az Aqua Regnum Hungary nevű futurisztikus, hatalmas aquapark, mondta el az Indexnek a projekt kitalálója, Gulyás Péter. 

A tervek szerint 110 hektáros, speciális fóliaszerkezettel fedett vizes szórakoztató centrum Balatonalmádi és Balatonfűzfő között épülne, ha az önkormányzatok rábólintanak, írta a Balatontipp a beruházásról. A költségeket 1,8-2 milliárd euróra teszik, ami forintban több mint 600 milliárd.

A vörösberényi part mellé tervezett monstrum 1,7 kilométer hosszúságban, 500-900 méter közötti szélességben nyúlna el a bicikliút és a vasút között, és egy változó magasságú, pukkantgatós műanyag fóliára emlékeztető szerkezet fedné. A komplexum egyébként a cornwalli Éden növénypark mintájára épülne fel. 

Gulyás Péter az Indexnek nyilatkozva azt mondta, onnantól, hogy eldördül a startpisztoly, három évbe telik majd felhúzni a komplexumot. A projektmenedzser állítja: a múlt héten már jelentkezett egy komoly érdeklődő, aki befektetne a projektbe, és már a kormánynál is elkezdett lobbizni az ügyben. 

Gulyásnak ugyanakkor eddig nem volt semmilyen hasonló léptékű projektje, ami megvalósult volna, és az interneten róla elérhető információk alapján nem tűnik kifejezetten sikeres, jó kapcsolatrendszerrel rendelkező embernek. Néhány évvel ezelőtt például még több álláskereső portálon is fenn volt, és akár ellátásért is vállalt volna munkát – ez azért okod ad némi gyanakvásra a projekt kivitelezhetőségével kapcsoltban. 

A projektgazda rengeteg különböző lehetőséget szeretne a létesítménybe: gyógyhatású meleg vizes kismedencék a Kárpát-medence összes gyógyvizével, vízisípályák, korcsolyapálya, ellenáramoltatott szörfpályák, sziklaugró hely, vízesés. Továbbá kajak-kenu és evezős tréningpályák, homokos fövenyű strand, pálmaligetek, vízi vidám- és kalandpark, vízi cirkusz és színház, valamint édesvízi megaakvárium. Mindehhez ötezer autót és száz buszt befogadó fedett parkoló és street food büfék társulnának. 

És ez még nem minden, a projektgazdák további ötletei közt szerepel egy Nautika nevű,

víz alatti luxusszálló a fűzfői öböl 30 méter mélyre kotort medrében, amit elektromos mini-tengeralattjárókkal lehetne majd megközelíteni.

Ez egy hosszabb távú elképzelés, amivel együtt a teljes, régióra vetített fejlesztési költség felszökne 5 milliárd euróra (1500 milliárd forint). 

A tervek szerint a beruházásban kulcsszerepet kapna az állam. Gulyásék azt írják a projektismertetőben, hogy a beruházó konzorciumnak „célszerűen a magyar állam lenne 30 százalékban a tulajdonosa, amelyet a beruházás helyszínéhez visszavásárolt ingatlanok, valamint a megvásárolt és kidolgozott projekt mint apport képviselne. (Ennek a költségei a valóságban nem érik el a beruházás 2 százalékát sem, ami a javasolt 30 százalék tulajdoni hányadban realizálva önmagában is kiváló befektetés a magyar állam számára). További 70 százalék tulajdoni hányad a befektetőké.”

Tehát az államnak 30 százalékos tulajdonrészt ajánlanának mindössze 2 százaléknyi befektetés fejében, az állami tulajdonból befolyó összeg a költségvetést gazdagítaná, már ha nyereséges a vállalkozás. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon,

évi 4 millió látogatót kellene bevonzani az aquaparkba,

ami brutális szám, de Gulyás szerint egy ilyen különleges vízi központ kifejezetten hiánycikk Európában, így nem lehetetlen vállalkozás. 

Balatonalmádiban nem zárkóznak el, de nem is értik
Balatonalmádiban nem zárkóznak el, de nem is értik
Fotó: H. Szabó Sándor

Balatonalmádi polgármestere nem zárkózik el a gigaberuházástól, de semmilyen konkrét megvalósítási terv vagy hatástanulmány nem készült eddig. Keszey János azt is elmondta, csodálkozna, ha ebben a formában megvalósulnának a tervek, mivel bizonyos részletek nem felelnek meg semmiféle előírásnak. A helyi lakosság is gördíthet akadályokat a projekt elé, ugyanis akadnak olyan ingatlanok, amelyeknek eltakarná a panorámáját.