Árpád
-2 °C
9 °C

Négymilliós bírságot kapott NAV

2016.02.26. 17:18

Négymillió forintra bírságolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatalát a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert az irodabuszok beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzés értékelésekor jogsértéseket követtek el – írja az MTI. 

A döntőbizottság  az irodabuszos tenderen induló Chris Columbus Kft., a DND Telecom Center Kft. és a Duna Autó Zrt. kezdeményezésére indított eljárást, amely cégek közösen tettek ajánlatot azon a tenderen, amit a NAV tavaly nyáron.

A NAV tavaly nyáron kért közbeszerzési pályázaton ajánlatot 15 megkülönböztető jelzéssel és informatikai eszközökkel (laptopokkal, monitorokkal, routerrel, lapolvasókkal és hasonlókkal) felszerelt irodabuszra, a felhívás 2015. július 24-én megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. A pályázatban kikötötték, hogy a buszokban egyebek között 3 darab monitornak kell lennie, amelynek Dell E2213H 21,5" típusúnak, vagy azzal egyenértékűnek kellett lennie.

A NAV november 2-án közölte, hogy a pályázatra három ajánlat érkezett,

  • a Scorpio Kft. bruttó 235 485 000 forintért,
  • a Tornádó International Kft.-től bruttó 264 985 215 forintért
  • a közös ajánlattevőktől bruttó 226 272 960 forintért hozta volna a felszerelt buszokat, ez utóbbiak viszont egy másik monitort - a Dell E2216H típusút - írtak a pályázatukba.

A NAV ez év január 5-én megküldte az ajánlattevőknekt, hogy a közös ajánlattevők nyertek, a második legkedvezőbb ajánlatot pedig a Scorpio Kft. nyújtotta be. A Scorpio viszont reklamált, hogy a nyertesek 15,5 négyzetmilliméterrel kisebb monitorokat írtak bele a pályázatukba, mint amekkorát a NAV eredetileg akart. Emiatt a NAV január 20-án módosította az összegezést és a Scorpio Kft.-t hirdette ki győztesnek.

Emiatt pedig a közös ajánlattevők reklamáltak, mert véleményük szerint a kért és az általuk megajánlott monitor-típus látható felülete pont ugyanakkora, mint amit a NAV akart és a Scorpio adott. Miután a vitarendezési kérelem nem vezetett eredményre, a közös ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak, ami nekik adott igazat, és úgy döntött, hogy a különböző pályázatokban szereplő monitorok gyakorlatilag megjelenítési területe ugyanakkora. A döntőbizottság azt is megállapította, hogy a NAV jogsértően jutott arra a következtetésre, hogy a méretről nem kell felvilágosítást kérnie a közös ajánlattevőktől, és a vesztes panasza alapján simán elvette a győztesektől a pályázatot.

A kiszabott bírság a mai gyakorlat szerint nagynak számít. Az adóhatóságnak a 4 milliós büntetés mellett további 200 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is ki kell fizetnie.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.