Nem jár csok a sima tetőtér-beépítésre

2016.02.29. 17:14

Tetőtér beépítésére csak akkor igényelhető csok, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre - értesült az NGM-től a Pénzcentrum.

Korábban már volt arról szó, hogy nehéz helyzetbe hozták azokat, akik szüleik vagy rokonaik családi házának tetőterét építették volna be az új lakásépítésekre igényelhető támogatásból. Az új csok-rendeletben ugyanis az szerepel, hogy:

Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (...) újabb lakás jön létre.

Habár a szócikk helyes értelmezéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már korábban értesítette a bankokat, hivatalos ügyféltájékoztató eddig nem jelent meg. A Pénzcentrum megkeresésére a tárcánál azonban megerősítették: tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén − a csok igénybevétele szempontjából − akkor beszélhetünk új lakásról, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.

A tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel megvalósuló új lakások közül a csokkal érintett lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a legalább 40 négyzetmétert, két gyermek esetén a legalább 50 négyzetmétert, illetve három vagy több gyermek esetén a legalább 60 négyzetmétert. Ezen túlmenően a csokkal érintett új lakásnak valamennyi csokra vonatkozó és építésügyi jogszabályok által előírt lakhatási feltételt ki kell elégítenie.

A csok igénybevételével nem érintett új lakásnak az építésügyi jogszabályoknak kell megfelelnie. - írta az NGM. Ez az előírás ráadásul nem csak a "csok 10+10" esetén érvényes, hanem alapvetően az új lakásépítésekre, amit nem csak a 3 gyermekesek valósíthatnak meg, hanem az 1 vagy 2 gyermekesek is.