Piroska
-10 °C
1 °C

Fogy a világ leggazdagabbjainak vagyona

2016.03.01. 21:28

2010 óta a tavalyi volt az első év, amikor csökkent a világ dollármilliárdosainak száma. Ehhez kellett az, hogy az olajár rekord alacsonyan maradjon, a világ tőzsdéi beragadjanak és a dollár tovább erősödjön a többi valutához képest, írja a Forbes magazin. Tavaly még 1826 darab dollármilliárdos volt, de idén már csak 1810-en szerepelnek az újság listáján. Ráadásul az összvagyonuk is visszaesett: mintegy 570 milliárd dollárral kevesebb van a birtokukban az előző évhez képest, de összesített vagyonuk még így is 6480 milliárd dollár.

Az első helyen nincs változás tavalyhoz képest, Bill Gates 75 milliárd dollárral maradt az első. Tavaly a Microsoft alapítójának még 79,2 milliárdra becsülték a vagyonát, vagyis 4,2 milliárdot veszített egy év alatt. Ez a 17. alkalom, hogy az utóbbi években jótékonysági munkát végző Gates lett a leggazdagabb a Forbes mérése szerint.

Visszaesett a tavalyi második helyezett, a mexikói Carlos Slim Helu. Míg tavaly 77,1 milliárd dolláros vagyona volt, ez idén 50 milliárdra esett vissza. Ezzl csak a negyedik helyen szerepel. Slim médiamágnás, de különböző építőipari és pénzügyi vállalatokban is érdekelt.

A második helyre a spanyol Amancio Ortega, a Zara ruházati áruházlánc alapítója jött fel a maga 67 milliárd dollárával, vagyona 2,5 milliárddal nőtt az előző évhez képest. Warren Buffet amerikai üzletember 11,9 milliárd forintot veszített, de 60,8 milliárd dollárral a harmadik lett a Forbes listáján.

Mark Zuckerberg Facebook-alapító vagyona nőtt a legnagyobb mértékben, de még mindig nem akarja szétosztani, hiába is terjed megint ez a közösségi oldalakon. Egy év alatt 11,2 milliárd dollárral, 44,6 milliárd dollárra nőtt a vagyona, ezzel hatodik a listán. A magyar származású üzletember, Soros György 700 milliót tett hozzá az eddig felhalmozott pénzéhez, így 24,9 milliárdjával a 23. leggazdagabb ember, 6 helyet lépett előre az előző évhez képest.

A 19 éves Alexandra Andresen és 20 éves nővére, Katharina a legfiatalabbak a listán. A norvég testvérpár édesapja halálával találta magát az 1,2 milliárdos vagyonban. Velük együtt összesen 190 nő, tavalyhoz képest héttel kevesebb szerepel a listán. A nők között a leggazdagabb Liliane Bettencourt a maga 32,1 milliárd dollárjával. Bettencourt legjavadalmazóbb cége a L'Oreál.

A legtöbb dollármilliárdos (540 darab) az Egyesült Államokban él. A második helyen Kína van 251 fővel, majd Németország 120-szal. Oroszországban „csak” 77 milliárdos van.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!