Mezőhegyes: Nemzeti Ménesbirtokkal túrják ki a nemkívánatos birtokosokat

2016.03.01. 14:19 Módosítva: 2016.03.01. 14:37

Kedden kiderült, mit kezd a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok földjeivel, amelyekről mostanáig hiába próbálták kitúrni a korábbi üzemeltetőket: határozattal döntöttek egy Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nevű lovasfarm  megalapításáról a területen. A kormány eredetileg el akarta adni a szóban forgó 2000 hektárt, de a liciten földeknek több mint a felét megszerezték a Ménesbirtok mostani üzemeltetői. Az árverés után furcsa módon úgy döntöttek, mégsem eladó mezőhegyesi birtok.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításáról szóló 1097/2016 kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Az indoklás szerint a cél „az állami vagyon megóvása, az állattenyésztés és növénytermesztés egyes ágaihoz kötődő képzési feladatok összehangolt végrehajtása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése és a térség foglalkoztatási mutatóinak javítása”.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért döntött hirtelen a birtok megalapítása mellett a kormány, miközben nemrég még úgy volt, hogy eladják a területet: a háttérben részben az állhat, hogy a Fideszben nem örülnek neki, hogy Kun Mihály és köre tartja kezében a mezőhegyesi birtokot, amit még a szocialisták idejében privatizáltak. Ezt erősíti az is, hogy Kunék alól már a földpályázatokkal is megpróbálták kiszervezni a földet, majd a pályázatok lezárulta után döntöttek arról, hogy inkább eladják a földet. Mikor a liciten is sikerrel szerepeltek a Mezőhegyesi Ménesbirtok vezetői, kitalálták, hogy mégis inkább megtartják a terültet. 

A kormány azonnali hatállyal felszólította a földművelésügyi minisztert, hogy ne írja alá a szerződést a földek új gazdáival. Ezzel egyrészt megsemmisül a decemberi licit eredménye, másrészt az állami ménesbirtokról szóló kormányhatározattal azt is megakadályozzák, hogy a jövőben a nem kívánatos kör földet szerezhessen a területen. 

Az újonnan létrejövő gazdaságért felelős kormánybiztos Lázár János korábbi szavai alapján Farkas Sándor lesz, első körben  április 30-áig ki kell dolgoznia a birtok kialakításának költségvetését.  Az agrárvégzettségű Farkas és felesége a Csongrád megyei Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosai. Farkasné Márton Katalin a tavalyi földárverésen 43 hektárra licitált eredményesen a vállalat székhelyének környékén. Az agrárcég a Magyar Narancs tavalyi értesülései szerint milliárdos támogatásokkal gazdálkodik egészen eredményesen: 2014-es adatok szerint a Kinizsi 1,3 milliárd forint árbevételből bő százmilliós profitot tudott kigazdálkodni.