Nárcisz
5 °C
15 °C

Mezőhegyes: Nemzeti Ménesbirtokkal túrják ki a nemkívánatos birtokosokat

2016.03.01. 14:19 Módosítva: 2016-03-01 14:37:59

Kedden kiderült, mit kezd a kormány a Mezőhegyesi Ménesbirtok földjeivel, amelyekről mostanáig hiába próbálták kitúrni a korábbi üzemeltetőket: határozattal döntöttek egy Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság nevű lovasfarm  megalapításáról a területen. A kormány eredetileg el akarta adni a szóban forgó 2000 hektárt, de a liciten földeknek több mint a felét megszerezték a Ménesbirtok mostani üzemeltetői. Az árverés után furcsa módon úgy döntöttek, mégsem eladó mezőhegyesi birtok.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításáról szóló 1097/2016 kormányhatározat a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. Az indoklás szerint a cél „az állami vagyon megóvása, az állattenyésztés és növénytermesztés egyes ágaihoz kötődő képzési feladatok összehangolt végrehajtása, a történelmi magyar lófajták génállományának megőrzése, a lovasturizmus fejlesztése és a térség foglalkoztatási mutatóinak javítása”.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért döntött hirtelen a birtok megalapítása mellett a kormány, miközben nemrég még úgy volt, hogy eladják a területet: a háttérben részben az állhat, hogy a Fideszben nem örülnek neki, hogy Kun Mihály és köre tartja kezében a mezőhegyesi birtokot, amit még a szocialisták idejében privatizáltak. Ezt erősíti az is, hogy Kunék alól már a földpályázatokkal is megpróbálták kiszervezni a földet, majd a pályázatok lezárulta után döntöttek arról, hogy inkább eladják a földet. Mikor a liciten is sikerrel szerepeltek a Mezőhegyesi Ménesbirtok vezetői, kitalálták, hogy mégis inkább megtartják a terültet. 

A kormány azonnali hatállyal felszólította a földművelésügyi minisztert, hogy ne írja alá a szerződést a földek új gazdáival. Ezzel egyrészt megsemmisül a decemberi licit eredménye, másrészt az állami ménesbirtokról szóló kormányhatározattal azt is megakadályozzák, hogy a jövőben a nem kívánatos kör földet szerezhessen a területen. 

Az újonnan létrejövő gazdaságért felelős kormánybiztos Lázár János korábbi szavai alapján Farkas Sándor lesz, első körben  április 30-áig ki kell dolgoznia a birtok kialakításának költségvetését.  Az agrárvégzettségű Farkas és felesége a Csongrád megyei Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosai. Farkasné Márton Katalin a tavalyi földárverésen 43 hektárra licitált eredményesen a vállalat székhelyének környékén. Az agrárcég a Magyar Narancs tavalyi értesülései szerint milliárdos támogatásokkal gazdálkodik egészen eredményesen: 2014-es adatok szerint a Kinizsi 1,3 milliárd forint árbevételből bő százmilliós profitot tudott kigazdálkodni. 

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!