A Klikért a hat évvel ezelőtti elmúlt nyolc év a hibás

2016.03.01. 17:32

A 2010 előtti kormányokat lehet csak hibáztatni a közoktatás mai állapotáért, mondták el fideszes képviselők a közoktatásról szóló keddi parlamenti vitán az MTI szerint.

Így például:

  • Pósán László szerint az oktatási rendszer értékelése 2010-re romokban hevert,
  • Németh Szilárd szerint 2002-2010 közt kivették a pénzt az oktatásból,
  • Balog Zoltán elmondta, hogy nem kaptak elég adatot 2010-ben,

az a baj.

Az új kormány viszont rengeteget tett a közoktatásért, például:

  •  Pósán László szerint már félmilliót kereshetnek a tanárok, ha "pályájuk csúcsára" érnek,
  • Németh Szilárd szerint rengeteg állami pénzt elköltöttek felújításokra, és hat évvel ezelőtthöz képest Csepelen emelkedett a tanárok átlagbére,
  • Balog Zoltán szerint pedig 2010-ben konszenzus volt arról, hogy az állam szerepét erősíteni a kell, ők pedig ezt tették. 

A Klik kialakításáról szóló részletesebb cikkünket egyébként itt olvashatja.

Illetve a Fideszből többen elmondták még, hogy most senkinek nem szabad hőzöngenie, most időt kell adni a kormánynak. Rétvári Bence a KDNP-ből pedig azt gondolja, hogy ez a vita nem is a gyerekek oktatásáról szól, mivel ő pártkötődésekkel bíró embereket látott több tüntetésen is (A kormányhoz közel álló Magyar Idők egyébként a múlt heti fura cikke után ma már erre hajazva elkezdte listába szedni a pedagógustüntetések szervezőit és lehetséges pártszimpátiájukat).

Az LMP-s Ikotity István szerint csődöt mondott Orbán és Hoffmann oktatási rendszere, bár a forráskivonás 2003 óta kezdődött. Ő azt kérte, hogy azok az önkormányzatok hadd kapják vissza az iskoláikat, akik ezt kérik.

A szocialisták felszólalói szerint az EMMI minden lehetséges hibát elkövetett a köznevelés kapcsán, oktatási rendszerváltást, a Klik megszüntetését és újra 18 éves tankötelezettséget kértek. 

A PM-es Szabó Tímea szerint szabad tankönyvválasztást kért és a diákok és tanárok terheinek csökkentését. Illetve szerinte politizálás nem csak a kormánypártok monopóliuma, az ellenzéknek és a civilek is joguk van hozzá.