Piroska
-10 °C
1 °C

Eladnak még néhány földet Simicska alól

2016.03.02. 07:41

Március 1-jén indult a Földet a gazdáknak program idei második fordulója, és ma már kalapács alá is kerül egy Simicska Lajoshoz köthető terület a Vas megyei Csönge térségében, írja a Világgazdaság. Csányi Sándornak is vannak édekeltségei a környéken, de azokat végül nem adják el. 

Az Orbán Viktorral összebalhézott milliárdos nem először jár így, a földeladási program kezdete óta több olyan területet is meghirdettek és elárvezerzek, amelyen az ő cégei gazdálkodtak. Ez a gyakorlatban azzal járhat, hogy bár a gazdálkodás jogát mindenképpen megtarthatják az érvényes bérleti szerződés lejártáig, az új tulajdonosok jócskán emelhetnek a bérleti díjon. A változás sok Simicska-céget érinthet, Győr-Moson-Sopron megyében például 15 hozzá köthető nagy értékű területet adnak el, az első néhány ezek közül kedden már el is kelt. 

A most Vasban meghirdetett 187 hektáros, 292 millió forintos földön a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. gazdálkodik. A cégnek még 35 évre szóló haszonbérleti szerződése van, vagyis 2051-ig használhatja a szóban forgó rétet az új tulaj által meghatározott áron. 

Nagyobb szerencséje van Csányi Sándornak, az ő két nagy agrárcége - a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. - által művelt területek ugyanis kimaradnak az árverésből. A két, időközben magántulajdonú mintagazdasággá vált cég összesen 25 ezer hektáron gazdálkodik, és bár korábban felmerült, hogy ezeket is eladnák, végül kikerültek az eladó földek köréből.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.