Kész a kormány nagy iparstratégiája

2016.03.02. 10:44

Elkészült a kormány iparfejlesztési stratégiája, az Irinyi terv, amelyet Varga Mihály be is mutatott a 77 Elektronika Kft. budapesti üzemében.  Varga azt mondta, az elmúlt években a kormány a gazdaság konszolidálására fókuszált, ami megteremtették a lehetőségét arra, hogy ma már arról lehessen gondolkodni, hogy hogyan lehet megtartani a növekedés ütemét. Az viszont nem új célja a kormánynak, hogy fejlessze a magyar ipart. 

Az Irinyi terv célja, hogy

az ipar GDP-ben betöltött részét a mai 24 százalékról 30 százalék növeljék.

A terv, ami még nem nyilvános, de a miniszter ígérete szerint nemsokára mindenkinek elérhető lesz, tovább erősíti a nemzeti ipart és épít az innováció erejére, támogatja a már exportáló cégeket. A stratégia egyik célja, hogy válságállóbbá tegye a magyar ipart, amihez Varga szerint modernebb, magasabb hozzáadott értékű iparra van szükség. 

A terv 5 pillérre épít, ezekre koncentrálja majd a forrásokat. Ezek 

  • az új technológiák fejlesztése és alkalmazása,
  • a munkahelyteremtés ösztönzése,
  • a területi egyenlőtlenségek kisimítása,
  • az energia és anyaghatékonyság,
  • és a hazai erőforrások kihasználása.

Amint azt már korábban bejelentette az NGM, az iparstratégiában 7 olyan területet jelöltek ki, amelyek a magyar ipar húzóágazatai, vagy azok lehetnek:

  1. A járműipar,
  2. a specializált gép és járműgyártás ( mint a nanotechnológia, a 3D nyomtatás, az elektromos autók alkatrészeinek gyártása),
  3. az egészséggazdaság és egészségturizmus, beleértve a gyógyszer- és orvosi műszeripart és a  gyógynövényipart,
  4. az élelmiszeripar, amelynél a cél az, hogy magasabb feldolgozottsági szintű termékeket exportáljanak a magyar cégek,
  5. a zöld gazdaság, különösen a zöld energia,
  6. az infokommunikáció, különösen az ipari digitalizáció
  7. és a védelmi ipar

Ez utóbbiról Varga megjegyezte, hogy nem arra számítanak a védelmi ipar fejlesztésével, hogy versenyezni tud Magyarország a hadiipar vezetőivel, mondjuk az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal, de abban lát fantáziát a kormány, hogy talpra állítsák ezt a szektort, és ezzel is csökkenjen az magyar hadsereg importfüggősége és nőjön a GDP.

Varga beszédéből úgy tűnik, hogy a terv erősen épít majd az uniós gazdaságfejelsztési források hatékony kihelyezésére, de azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is támogatja majd az olyan cégeket és beruházásokat, amelyek már nem kaphatnak eu-s pénzt, mert ahhoz már nagynak és fejlettnek számítanak. 

A miniszter szerint az államnak az iparfejlesztésben az is a feladata, hogy kiszámítható és versenyképességet biztosító környezetet teremtsen, ezért folytatni kell a bürokráciacsökkentést, gyorsítani az EU-s források kihelyezését és ösztönözni kell a bankok hitelezését is.