Magyar Nemzet: Áder nem írja alá az MNB-s törvényt

2016.03.02. 12:24

A Magyar Nemzet értesülései szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

Mint azt megírtuk, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.

A törvénymódosítással az MNB alapítványai kikerülnének az infótörvény alól, a vagyon "elveszíti közvagyon jellegét", az alapítvány gazdálkodásának adatai nem kérhetőek ki közérdekű adatként. (Holott már egy jogerős bírósági ítélet kimondja, hogy az alapítványok közpénzt kezelnek, adataik pedig közérdekűek.)

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a törvényjavaslatról korábban azt írta, nem állja ki az alkotmányosság próbáját, a javaslattal kapcsolatban megjegyezte: alkotmányossági aggályokat vet fel, szembemegy a bírósági és hatósági gyakorlattal.

Áder János hivatala kérdésünkre nem árulta el, hogy a köztársasági elnök alá fogja-e írni a kedden elfogadott törvénymódosítást, mindössze annyit közöltek, hogy az Alaptörvény előírása szerint a köztársasági elnöknek öt nap áll rendelkezésre, hogy döntsön a törvény aláírásáról.

Hogy Darák Péter, a Kúria elnöke, és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mit gondol arról, hogy a Parlament törvénnyel felülírna egy jogerős bírósági ítéletet, megkérdeztük az érintetteket. A Kúriától azt a választ kaptuk, hogy az MNB alapítványok adatainak megismerhetőségével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, ezért a Kúria jogi álláspontja az adott ügyben hozott határozatból lesz megismerhető.