Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Boldogok a tejtermelők, mert kisegíti őket a kormány

2016.03.03. 17:28

A kormány 11,44 milliárd forint többlettámogatással segíti ki a tejtermelő gazdákat – ezt jelentette be csütörtökön Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A segítségre azért van szükség, mert Magyarországon is súlyosan érinti a nyerstej árának uniós szintű csökkenése. Míg 2014 februárjában a nyerstej termelői ára még 109 forint volt kilogrammonként (ebben mérik a tejet), addig jelenleg a kistermelőknél 60-65 forint, míg a nagyobb volument előállítóknál 80 forint a nyerstej ára.

Czerván sajtótájékoztatóján azt mondta, tej és tejtermékek világpiaci kereslete csökkent, a fő tejtermék importőrök közül Kína és Oroszország vásárlásai egyaránt elmaradnak a korábban tapasztalt mértéktől. Kínában a gazdasági növekedés lassulása és a magas készletszint, Oroszország pedig a továbbra is életben lévő, mezőgazdasági termékekre kivetett széleskörű embargó jelenti a problémát. A tejtermékek pedig az Európai Unió piacán maradnak, ami tovább csökkenti a felvásárlási árakat.

A többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz. 

 Magyarország az Európai Uniótól mintegy 2,9 milliárd forintos ideiglenes rendkívüli támogatásban részesült, amelyet ugyanekkora összeggel nemzeti forrásból is kiegészített. Erre azok a termelők lesznek jogosultak, akik a 2014/2015-ös kvótaévben tejet termeltek és a támogatási kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Ezen az ideiglenes rendkívüli támogatáson túlmenően a kormány összesen 11,44 milliárd forint többletforrást biztosít az ágazat számára, amelyből 3,6 milliárd forintot de minimis támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatás formájában kapják a gazdák. A forrás kifizetése április közepétől várható.

Így összességében elmondható hogy 2016 tavaszán mintegy 17 milliárd forintos többlettámogatást kapnak a tejtermelő gazdaságok.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az ágazat jelentős nehézségeire tekintettel, az FM megkezdte a tejstratégia összeállítását, mely a piaci és ágazati helyzetelemzés, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi és jogszabályi keretek mentén konkrét intézkedéseket tartalmaz.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!