Így játssza ki az Iszlám Állam a bankrendszer réseit

2016.03.03. 18:16

Továbbra is hozzáfér a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító távközlési hálózathoz (SWIFT) az Iszlám Állam - írja az MTI az ARD német közszolgálati televízió tényfeltáró riportját szemlézve.

Az ARD Kontraste című politikai magazinműsorában mutatták be, hogy az IS a terrorszervezet fővárosaként számon tartott szíriai Rakka egy bankjában, a Commercial Bank of Syria nevű hitelintézet helyi fiókjában milyen simán hozzáfér a SWIFT pénzügyi kommunikációs rendszerhez.

Annak ellenére, hogy már több mint két éve elfogllták, a rakkai bankfiók még mindig "connected" (élő kapcsolat) státusszal szerepel a rendszerben. Az nem ismert, hogy az Iszlám Állam mennyire él és mennyire él vissza a hozzáférés lehetőségével. Az viszont biztos, hogy a Commercial Bank of Syria szerepel az ENSZ büntetőintézkedéseivel sújtott szíriai pénzintézetek listáján, ami azonban nem zárja ki, hogy a bank lebonyolítson ügyleteket harmadik felek számára, amennyiben azok ellen nincsenek érvényben szankciók.

A német szövetségi belügyminisztérium megerősítette az ARD értesülését, írásbeli állásfoglalása szerint a belgiumi központú SWIFT és a szervezetet felügyelő illetékes belga hatóság igyekszik "minimalizálni" annak kockázatát, hogy az IS  visszaél a rendszerrel.

A nemzetközi nagybankok tulajdonában álló belga társaság a televíziónak arra a kérdésére, hogy miért nem zárnak ki a rendszerből egy ENSZ-szankciókkal sújtott és a SWIFT hírnevét veszélyeztető bankot, azt válaszolta, hogy a SWIFT semleges rendszer, és csak olyan intézményeket tilthatnak ki, amelyeket belga vagy uniós büntetőintézkedések érintenek.

Az 1973-ban létrehozott SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) több mint 200 országban és területen működik, a szolgáltatást 11 ezernél is több pénzügyi intézmény használja.