László
18 °C
28 °C

Még 1,3 milliárdot ad a kormány a mohácsi gigavágóhídnak

2016.03.03. 13:47

A mohácsi vágóhídnak adott korábbi 1,4 milliárd forintos állami támogatást most újabb 1,3 milliárd forinttal dobják meg Szijjártó Péterék, a pénz a beruházás második ütemében tervezett 6,5 milliárdba kerülő logisztikai és csomagoló üzeméhez kell. Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója megköszönte a beruházáshoz kapott pénzt.

A külgazdasági miniszter szerint ez lesz Közép-Európa legmodernebb sertésvágó, csontozó, daraboló és húscsomagoló üzeme, egy olyan vágóhíd épül fel, ami évente 1 millió sertés vágását, csontozását, darabolását teszi lehetővé, mondta a miniszter.

A beruházás két üteme összesen 20-21 milliárd forintba kerül. Szeptember végétől pedig már kezdik a próbavágásokat, december végére már folyamatosan vágnak majd az üzemben.

Korábban a Népszabadság arról írt, hogy a beruházás megvalósításával újra a Csányi-húsbirodalom válhatna piacvezetővé a hazai húsiparban, ahol most az olasz érdekeltségű kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. foglalja el az első helyet 80 milliárd forinton felüli éves árbevétellel.  

A beruházás korábban két meghatározó üzletemberhez, az OTP Bank első emberéhez, Csányi Sándorhoz, valamint az egykori Wallis-alapító, ma már inkább logisztikai és energetikai vállalkozásokban – köztük a MET energiakereskedőben is – érdekelt Nagy Györgyhöz volt köthető, ám bő egy éve Csányi érdekeltsége, a Pick Szeged Zrt. közvetlenül kiszállt a projektből.

Az MCS Zrt. együttműködési keretmegállapodást kötött a Pick Szeged Zrt.-vel. Ennek értelmében a mohácsi üzem elindulásával párhuzamosan a Pick szegedi egységében befejezik a vágást, a pécsi üzemben pedig a darabolást és a csontozást, vagyis az új vágóhíd az ország legnagyobb húskészítmény-előállító vállalatának alapanyag-ellátója lesz.

A kormány korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé is nyilvánította az MCS Vágóhíd Kft. beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - ami azt jelenti, hogy a megvalósításhoz szükséges egyes eljárásokat gyorsítják, illetve egy részük alól mentességet kaphat.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!