Nyomoznak a Fazekas alá tartozó állami cég elúszott 400 milliója ügyében

2016.03.03. 12:56

Nyomoznak a Földművelésügyi Minisztérium alá tartozó TIG Zrt. 400 millió forintja ügyében, amit a brókerbotrányok ideje alatt bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartottak, derül ki Fazekas Sándor miniszter csütörtökön közölt írásbeli válaszából.

A szocialista Tóth Bertalan kérdezte erről a minisztert, az ugyanis tudható volt, hogy tavasszal minisztériumi vizsgálat indult, a vizsgálattal megbízott Simon Attila István közigazgatási államtitkár pedig egyebek mellett azt javasolta, hogy tegyenek feljelentést az ügyben. De hogy ez végül tényleg megtörtént, az mindeddig nem volt közismert.

Fazekas most elárulta, folyik a nyomozás: utasítására ugyanis tavaly április 10-én ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt.

Ezen kívül felmentette a TIG általános vezérigazgató-helyettesét, Vámosi Csaba Attilát, illetve Kun Csabát, a gazdasági és operációs vezérigazgató-helyettest, akiknek felelőssége felmerült az ügyben. Megszüntette a cég könyvvizsgálójával és ügyvédjével kötött szerződéseket, a cég felügyelőbizottságának tagjait pedig visszahívta; a felügyelőbizottság élére új vezetőt delegáltam.

Augusztus 8-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya feljelentés kiegészítés keretében további dokumentumokat kért be. Ezeket a Minisztérium megküldte. "A nyomozással kapcsoltban további információkkal nem rendelkezünk" - írta válaszában a miniszter.

Mint ismert korábban a minisztériumhoz tartozó TIG Nonprofit Kft. az általa kezelt pénzt a Hungária Értékpapír Zrt.-nél helyezte el. Orbán Viktor miniszterelnök 2015. február 25-én, a botrány nyitányát jelentő Buda-Cash-csőd után felszólította a kormány minden tagját, hogy haladéktalanul mentsék ki a brókercégektől az ott tárolt állami pénzeket. A TIG – és az FM vezetése – ezt mégsem tette meg.

Érdekes módon az ügyről akkor beszámoló minisztériumi közleménynek már a címe is az volt, hogy a "Földművelésügyi Minisztérium nem hibázott." Pedig már akkor is elég egyértelműnek tűnt, a   z FM vagy nem jól értette Orbán Viktor utasítását, vagy a háttérintézménye nem teljesítette a kiadott parancsot, és simán becsapta a minisztériumát, miniszterét.