Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

NGM: Nem is olyan érdekes Lázár költségvetéses javaslata

2016.03.04. 12:04

Nem változik semmi érdemben a Lázár János által múlt héten benyújtott, költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslattól - nagyjából ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolionak adott válaszából. Már csak az a kérdés, akkor minek nyújtották be? 

A Miniszterelnökséget vezető Lázár suttyomban terjesztette be új javaslatát, melynek értelmében a kormány év közben, parlamenti vita nélkül nélkül korlátlanul vállalhasson kötelezettségeket kifizetésekre. A dolog lényege az indoklás és lapnak küldött NGM-es válasz szerint is az lenne, hogy "a kiemelt közfeladat ellátására vonatkozó döntést a kormány abban az esetben is meghozhasson, ha az ahhoz szükséges előirányzat időben csak később biztosítható". Ugyanakkor egybe azt is jelenti, hogy mostantól elhárulna minden akadály a fedezet nélküli pénzköltés elől, ami némi aggodalomra ad okot. 

Az ügy további furcsasága, hogy a javaslatot nem az államháztartásért felelős Varga Mihály nyújtotta be, hanem Lázár János, ennek apropóján kérdezték az NGM-et, mit szólnak a fejleményekhez. A válasz szerint: 

A módosítás az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét nem érinti, annak kiüresítéséről egyáltalán nincsen szó, hiszen ezáltal csak olyan jogosítványt ad a nemzetgazdasági miniszternek, amelyet a kormány a hatályos szabályozás alapján már most is megtehet. A kormány nem kerülte meg a nemzetgazdasági tárcát a törvényjavaslat kapcsán, azt kormányülésen megtárgyalta, majd az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be.

Tehát lényegében azt állítják, a már érvényben lévő jogszabályok is lehetővé tennék az utólagos költségvetési kötelezettségvállalást, ebben az esetben viszont nem egyértelmű, mi szükség volt az egészre. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.