Piroska
-10 °C
1 °C

Turistaűrhajót gyártat az orosz űrkutatási hivatal

GettyImages-493891929
2016.03.04. 14:31

Többszöri űrrepülésre alkalmas turisztikai célú hordozórakéta és űrhajó kifejlesztésével bízta meg a Roszkoszmosz a KoszmoKursz nevű orosz magáncéget, írja az MTI. Az orosz állami űrkutatási hivatal terveiről Pavel Puskin, a magántulajdonú vállalat vezérigazgatója számolt be pénteken a Moszkvában rendezett InSpace űrkutatási fórumon.

A KoszmoKursz elképzelései szerint az űrhajó 6 embert vinne fel 200 kilométeres magasságba, a repülés 15 percig tartana, ebből 5-6 percet lennének a turisták a súlytalanság állapotában. A hajót egy pilóta vezetné. A vállalat 2020-ra tervezi az első űrutazást. A jegyek ára várhatóan 200 és 250 ezer dollár (mintegy 56 és 70 millió forint) között lesz.

A Sir Richard Branson brit nagyvállalkozó vezette Virgin Galactic amerikai cég februárban mutatta be a SpaceShipTwo űrhajó új, Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) elnevezésű modelljét, amely a másfél évvel ezelőtt szerencsétlenül járt modell helyébe lépett. Az amerikai cég kizárólag turistáknak kínálja a kétórás űrutazás élményét, a súlytalanság megtapasztalását és a Föld szemlélését 100 kilométeres magasságból, fejenként és utanként mintegy 200-250 ezer dollárért. Az űrhajó két pilótát és hat turistát szállíthat.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!