A vezérigazgatói posztjába került, hogy a brit EU-kilépés mellett beszélt

2016.03.07. 00:57

Lemondott a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) vezérigazgatója, aki a napokban a szervezet deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve azt mondta, hogy Nagy-Britanniára „fényesebb kilátások" várnának, ha kilépne az Európai Unióból.

John Longworth, a brit üzleti vállalkozások hazai és külföldi érdekképviseletét ellátó kamarai hálózat eddigi vezetője a BCC múlt heti éves konferenciáján fejtette ki Brexit-párti nézeteit. A BCC azonnal felfüggesztette állásából, majd vasárnap késő este bejelentette, hogy Longworth lemondott vezérigazgatói tisztségéről.

A közlemény megerősíti, hogy a kamarai szövetség a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás kampányában semleges álláspontra helyezkedik, és nem kíván sem a Brexit, sem a bennmaradás mellett kampányolni, tekintettel a brit üzleti szféra megosztottságára.

A BCC közleménye szerint Longworth maga is elismerte, hogy az éves konferencián kifejtett nézetei zavart kelthetnek. A kamarai szövetség által a tagság körében elvégzett legutóbbi felmérés kimutatta, hogy a szervezethez tartozó üzleti vezetők 60 százaléka a brit EU-tagság fenntartására, 30 százalékuk Nagy-Britannia kilépésére szavazna a június 23-ára kiírt népszavazáson, írja az MTI.

Longworth felfüggesztése komoly felzúdulást keltett a brit politika EU-szkeptikus táborában. Boris Johnson, London polgármestere, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb Brexit-párti politikusa a BBC-nek botrányosnak nevezte a történteket.