Tovább zuhannak a kínai tartalékok

2016.03.07. 15:01

Kicsit kevésbé gyorsan fogy a kínai állami devizatartalék, de így is négyéves mélypontra kerültek, írta az MTI.

Egy hónap alatt 28,6 milliárd dollárral csökkentek a tartalékaik, így február végén 3200 milliárd dollárnyi devizatartalékuk maradt, amilyen alacsony szinten 2011 óta nem voltak. Legutóbb decemberben egyébként rekordösszeggel, 108 milliárd dollárral csökkentek a tartalékaik. 

A külső adósságukat még így is bőven fedezi ez, az 1530 milliárd dolláros külső adósságuk túlnyomó része ráadásul jüanban denominált külföldön kibocsátott kötvény. A Világbank és az IMF mutatója alapján Kínának 2130 és 4260 milliárd dollár devizatartalékra van szüksége a "destruktív tőkekiáramlás" hatékony kivédéséhez.

Tavaly augusztusban váratlanul elértékelték a jüant, azóta kezdett gyorsulni a devizatartalék csökkenése is. A helyzetet tovább rontja, hogy egyre kevésbé tud ténylegesen növekedni az ország gazdasága. Ez arra készteti befektetőket, hogy szabaduljanak a bizonytalanabb jüantól, és váltsák át dollárra pénzüket, miközben a vállalatok dollárban adósodtak el. Egyes számítások szerint Kínából tavaly ezer milliárd dollár tőke áramlott ki.

Ez ellen, és a jüan dollárhoz viszonyított árfolyamának fenntartására a kínai jegybank elkezdet durván jüant vásárolni a deivzatartalékból.