Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Erősödne a forint, csak Matolcsyék nem hagyják?

2016.03.08. 16:54

Külön nagycikket közölt a magyar jegybank forinttal kapcsolatos magatartásáról a Bloomberg. Ezek szerint a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank minden egyes alkalommal közbelép, amikor a forint tartósan a 310-es szint alá kerülne az euróval szemben, írta a Portfolio.hu.

Magyarország a legújabb résztvevője a globális devizaháborúnak - kezdi cikkét a hírügynökség. A Bloomberg szerint a magyar jegybank, amely egyébként hangsúlyozza, hogy nincs árfolyamcélja, minden alkalommal közbelép, amikor a forint euróval szemben árfolyama a 310-es szintig erősödik.

A magyar alapkamat további csökkentése azt jelentené, hogy Magyarország csatlakozik a jegybankok széles köréhez, akik jelenleg is részt vesznek a devizaháborúban, vélekedett a hírügynökségnek Piotr Matys, a Rabobank International londoni stratégája. Egy monetáris lazítás viszont nem fogja megállítani azt, hogy a forint a 300-as szint alá erősödjön az euró ellenében, mivel a befektetők a magasabb hozammal kecsegtető befektetéseket keresik.

Az MNB legutóbbi kommunikációjával olyan feltörekvő piaci országokhoz csatlakozott, mint például Kína vagy Csehország, amelyek gyengítik saját fizetőeszközüket az export támogatása érdekében. A hírügynökség kérdéseivel megkereste az MNB-t, ahonnan azt az írásbeli választ adták, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja és az árfolyamnak csak közvetett hatása van a jegybank politikájára. Hogy az MNB-nek és a gazdaságpolitikának egyebek mellett miért lenne kellemetlen az erős forint, arról itt írtunk hosszabban.

De nincs könnyű dolga annak, aki most a forintot akarná gyengíteni. A forint bizonyos tekintetben menedéknek számít a globális piaci felfordulásban. Az erős folyó fizetési mérleg többlete, a felminősítési várakozások és az EU-források beáramlása ugyanis mind a forintot erősítő tényezők.

Ezen kívül fontos külföldi tényező, hogy az eurózónában megjelenő alacsony, néhol negatív kamatok miatt a magyar eszközök vonzóak, ez pedig szintén felértékelődő hatást vált ki a forint esetében. Peter Attard Montalto, a Nomura londoni közgazdásza egyenesen úgy fogalmazott a hírügynökségnek: a magyar jegybank implicit célja, hogy a 310-es szint felett tartsa a forint-euró árfolyamát, de ezt az árfolyamküszöböt persze nem mondja ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.