Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Munkaerőhiány van Magyarországon, amíg ennyi a fizetés, nem is lesz nagy változás

2016.03.08. 21:59

A munkaadók 16 százaléka tervez létszámbővítést 2016 második negyedévében a Manpower munkaerőpiaci szolgáltató cég kedden közzétett felmérése szerint. A munkáltatók 3 százaléka elbocsátásokkal számol, döntő többségük nem tervez változást a dolgozók létszámában, olvasható a cég közleményében.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott Manpower munkaerőpiaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 11 százalék, vagyis a felvételi szándék viszonylag magas, az egyik legmagasabb a felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta.

Dalányi László, a cég magyar irodájának ügyvezetője szerint a munkaadóknak elhúzódó szakemberhiánnyal kell szembenézniük, az alacsony munkabérek miatt nem is lesz könnyű dolguk.

Létszámbővítését leginkább a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén dolgozó munkaadók látják szükségesnek. Változatlanul jók a kilátások a gyártás területén, ahol a mutató plusz 15 százalék, a vendéglátóipar plusz 12 százalékos mutatót produkált.

A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt plusz 18 százalékon áll a mutató. Számottevő létszámbővítést terveznek még az észak-alföldi, a fővárosi és a közép-magyarországi munkáltatók is, az első mutatója 12, utóbbiaké pedig plusz 11 százalékon áll.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!